De zomer is hier! Dat doet bij mij altijd veel reiskriebels opborrelen. Dit jaar ga ik zelf niet ver, maar dromen kan altijd, toch? En natuurlijk schrijf ik dan dingetjes over Zuid-Afrika, omdat ik dat inmiddels zo goed ken. 

Ik ben niet ineens een Zuid-Afrika expert, hoor. Maar na zes maanden in dit bijzondere land te hebben doorgebracht en ook veel mede-reizigers te hebben gesproken, heb ik wel veel informatie en handigheden in me opgenomen. Zo ook de dingen die echt onmisbaar waren tijdens het reizen. Daarom vandaag: een lijstje met 10 dingen die volgens mij heel belangrijk zijn om op je paklijst voor Zuid-Afrika te zetten wanneer je hier wilt gaan backpacken.

Paklijst voor Zuid-Afrika

1. De Coast to Coast

De bijbel voor backpackers in Zuid-Afrika. Letterlijk iedereen heeft er eentje, en ze zijn onmisbaar in het vinden van de leukste hostels waar iedereen samenkomt. Ik heb het hier over de Coast to Coast, een klein, compact boekje met tips voor backpackers in Zuid-Afrika. Ze hebben tips voor bijna het hele land, specifiek alle plekken waar de Baz Bus (= backpackersbus) langs komt. Het gaat dus grofweg om de route van Johannesburg naar Kaapstad, langs de hele kustlijn. Het boekje staat vooral vol met hostels, en zoals ik al zei: dit zijn de hostels waar je moet zijn. Zeker wanneer je je verplaatst per Baz Bus is dit een onmisbaar item, maar eigenlijk is het een must-have voor iedere backpacker in Zuid-Afrika.

De Coast to Coast kan je bij elk hostel dat in het boekje staat gratis meenemen. Maar voor als je ‘m vast in Nederland wil hebben: ze hebben ook een website waarop je veel van hun informatie terug kan vinden en volgens mij het boekje zelfs kan bestellen!

2. Anti-muggen spray

In een land waar malaria op sommige plekken voorkomt en muggen veel, is anti-muggen spray nooit verkeerd. In Zuid-Afrika zelf hebben ze alleen een extreem agressieve variant die onwijs stinkt, dus misschien wil je er een vanuit Nederland meenemen. Vooral wanneer je naar de meer tropische gebieden gaat (in het oosten en langs de kusten) kan je dit niet missen!

3. S U N B L O C K

Het is bijna niet te geloven hoe fel de zon schijnt in Zuid-Afrika. Na een uurtje kan je al super bruin zijn. Sommige mensen zeggen dat het komt door een gat in de ozonlaag: ik hoop van niet, maar hoe dan ook is de zon hier gevaarlijk fel. Dat betekent dus: blijven. smeren.

4. Een slotje

Van backpacken in Europa was ik gewend dat elk hostel gewoon kluisjes in de kamer heeft. In Zuid-Afrika is dit vaak ook zo, maar dan hebben de kluisjes consequent geen sloten: die zal je dus zelf mee moeten nemen. Zuid-Afrika is natuurlijk een land dat een stuk minder rijk is dan Nederland, dus extra op je spullen letten kan hier geen kwaad. Zorg sowieso niet dat je waardevolle spullen overal in het zicht laat slingeren, verberg je paspoort op een tactische plek, et cetera. Een slotje is niet te missen.

5. Zaklamp

Het ligt er misschien aan waar in Zuid-Afrika je misschien heen gaat. Maar was je van plan om te overnachten in een wildpark komt een zaklamp sowieso van pas. In sommige hostels zal je ‘m ook nog kunnen gebruiken, wanneer iedereen al slaapt op het moment dat jij gaat slapen en je niet gelijk het grote licht aan wilt doen. Op veel telefoons zit natuurlijk al een zaklamp maar misschien neem je toch een oude mee voor op reis, dan is een zaklamp erg handig. Of voor die momenten dat je telefoon tóch ineens is uitgevallen.

6. Microvezel handdoek

Dit had ik zelf niet mee tijdens het reizen, maar ik zag het bij andere mensen en ik dacht: dit is super handig. Ten eerste: nooit meer vieze handdoeken die je half nat in je backpack moet stoppen en er 8 uur later weer uit kan halen, wanneer je op de volgende bestemming aangekomen bent. Ten tweede: Je hebt er in principe maar 1 nodig, omdat ‘ie dus altijd bijna gelijk droog is. En ze zijn ook nog eens een stuk lichter én kleiner dan normale handdoeken! Ik zou dit zeker aanraden als je gaat backpacken, voor welk land dan ook.

7. Warme kleren voor koele avonden

Laat je niet voor de gek houden met hoge temperaturen overdag: ’s avonds kan het op sommige plekken in Zuid-Afrika ineens heel snel afkoelen, en dan zal je blij zijn met die lange broek en fijne trui. Zeker aangezien het ook vrij vroeg donker wordt. In de Zuid-Afrikaanse zomer hoeven dit geen winterkleren te zijn hoor, maar net een dun vestje kan toch heel fijn zijn ’s avonds. Ook voor de muggen, trouwens.

One Month Travel South Africa 21

8. Creditcard

Onmisbaar in een land als Zuid-Afrika. Een creditcard heb je nodig bij het reserveren van hostels, het reserveren van bussen, en ook bij het huren van een auto. Voor dat laatste kan je ook niet die van je vader gebruiken (zoals ik met backpacken in Europa altijd deed): je moet er echt een hebben die op jouw naam staat. Best een belangrijke om over na te denken, dus!

9. Hiking shoes

Hiken is dé bezigheid in Zuid-Afrika! Waar je ook bent, je moet de natuur verkennen op je wandelschoenen. Dat kunnen natuurlijk ook gympen zijn, wat jij fijn vindt. Maar stevige schoenen om bergwandelingen mee te maken is toch wel erg fijn, soms:)

10. Flexibiliteit

Oké, dit is misschien niet iets voor letterlijk op je paklijst.. maar het is wel handig om een klein beetje flexibel te zijn tijdens het reizen. Dingen gaat niet altijd zoals gepland, dat is juist het avontuurlijke van reizen. Van Zuid-Afrika is het algemeen bekend dat het een land is waar niet alles even snel en efficiënt gebeurt als wij het gewend zijn in Nederland, dit is dus iets waar je aan moet wennen. Ga er ook niet vanuit dat alles precies zo is als beschreven staat in je boekje: dingen kunnen veranderen. Maar het avontuur maakt het ook juist een uitdaging en het navertellen waard.

Mocht jij binnenkort een reis gaan maken naar Zuid-Afrika, dan wens ik je in ieder geval héél veel plezier!! Ik ben heel benieuwd naar je reisplannen dus laat die vooral achter in de comments. Misschien heb je ook nog iets aan de andere dingen die ik al over Zuid-Afrika schreef!