visum aanvragen ambassade

Daar stond ik dan, voor de grote deur van de Zuid-Afrikaanse ambassade. De afgelopen weken had ik met moeite alle documenten weten te verzamelen die verplicht zijn bij het proces van een visum aanvragen. De meest absurde dingen moest ik daarvoor hebben, zoals een scan van mijn longen ter bewijs dat ik geen TBC heb, en een overzicht van transacties van de afgelopen drie maanden. Eindelijk was het me gelukt om alles bij elkaar te sprokkelen en vol goede moed was ik dus naar Den Haag gegaan. Ik zou er vanaf zijn, dacht ik, nu kon de volgende fase van voorbereidingen gaan beginnen.

Wie mij volgt op twitter of instagram, weet echter al dat het helaas niet zo makkelijk ging. In totaal ben ik vier keer naar de ambassade geweest, voordat ik mijn visumaanvraag kon doen. De eerste keer dat ik mijn aanvraag wilde doen, bleek dat ik over een paar belangrijke eisen heen had gekeken. De week daarop kwam ik terug, en toen kwamen ze ineens met nóg meer eisen waar ik nog nooit over had gehoord, waar ik dus ook aan moest voldoen. Toen brak even mijn klomp – en mijn vertrouwen in dat alles wel goed zou komen. Over vijf weken zou ik namelijk al vertrekken en ik wilde me nu gaan bezighouden met alle andere zaken van die lange to-do list die nog gedaan moesten worden.

Afgelopen week was ik voor de vierde keer naar Den Haag gereisd en probeerde ik opnieuw een visumaanvraag te doen, dit keer met heel weinig vertrouwen in een goede afloop. Er waren echt nog wel wat dingen waar ze wat op aan konden merken, en wie weet kwamen ze ineens met nóg wat extra eisen. Mismoedig gaf ik mijn documenten aan de mevrouw achter de balie, en die ging het weer eens even allemaal doorkijken en controleren.

Dit keer echter geen nee-geschud tijdens het controleren. En toen ze naar me toe kwam, was dat niet om me te wijzen op de dingen die ik allemaal nog vergeten was, of verkeerd had gedaan. Nee: ik moest gewoon mijn telefoonnummer en e-mailadres opschrijven, en dan gingen ze de aanvraag voor me verwerken! Het was gelukt! YES!

Je kan niet half begrijpen hoe blij ik was en hoe veel stress en spanning er van me af viel op dat moment. Het allergrootste ding en obstakel voordat ik naar Zuid-Afrika kan vertrekken is nu gewoon gelukt. Ik weet het, het visum is er nog niet, maar dat gaat nu gewoon goed komen. Om het te vieren, ben ik gelijk door gegaan naar het strand: ik móest gewoon even iets bijzonders doen. En de tram waarmee ik van het station naar de ambassade moest, had toch als eindbestemming Scheveningen Strand.

IMG_1498

Ik zou zo graag willen dat ik nu vervolgens dit artikel af kon sluiten met gouden tips voor het regelen van een studievisum. Maar die heb ik gewoon niet. Behalve het grote, belangrijke advies: Begin. Op. Tijd. Zeker als je naar een land gaat waarvan je weet dat ze weleens moeilijk zouden kunnen doen, zoals Zuid-Afrika. Maar het schijnt dat alle ambassades moeilijk doen. Waarom, vraag ik me weleens af, maar dat snapt niemand denk ik. En oja, andere wijze raad die ik je kan geven: verwacht dat het moeilijk gaat zijn, en laat je niet uit het veld slaan. Doe gewoon wat ze van je vragen (je kan er toch niet tegenin gaan), en verwacht dat je een paar keer op en neer zal moeten, dat het dus ook veel tijd zal kosten. Wees niet zo naïef als ik en bedenk je dat een afspraak bij bijvoorbeeld de gemeente of de GGD over het algemeen niet gelijk de volgende dag plaats kan vinden, maar dat daar ook wat tijd overheen gaat. En zoek ook maar eerst even uit of je ook een visum kan regelen via een bemiddelingsbureau, want dat zal je veel stress schelen – hoewel het dan wel weer wat meer geld kost. (Voor Zuid-Afrika is dit echter niet mogelijk.)

In ieder geval ben ik heel blij dat ik nu eindelijk kan zeggen dat die stomme visumaanvraag is gelukt, en dat ik dus nog maar één keer naar Den Haag op en neer moet, en dit keer om het visum op te halen. Nog iets minder dan een maand tot mijn vertrek. Door met de rest van de voorbereidingen;)


Vond je dit interessant? Misschien ben je ook benieuwd naar de andere delen van deze serie:
Voorbereiden op Zuid-Afrika deel 1: Toelating Stellenbosch
Voorbereiden op Zuid-Afrika deel 2: Een lange to-do list
Voorbereiden op Zuid-Afrika deel 3: Accommodatie regelen

Vanaf 8 juli studeer ik in Zuid-Afrika en zal ik verhalen schrijven over mijn avonturen daar, de mensen en nieuwe ideeën die ik tegenkom, en dat allemaal met hopelijk prachtige foto’s!