Een belangrijk punt op mijn to-do list van dingen die ik geregeld wilde hebben voordat ik zou vertrekken naar Zuid-Afrika, was de accommodatie. Inmiddels is dat punt afgestreept, en ben ik dus verzekerd van een kamer wanneer ik 9 juli aankom in Stellenbosch. Hoe dat in zijn werk is gegaan en welke tips ik voor jullie heb, lees je hieronder!

Allereerst wil ik even zeggen dat je er natuurlijk ook voor kan kiezen om pas wanneer je aankomt in het land waar je gaat studeren, ter plekke naar een kamer te zoeken. In de meeste landen kan dit volgens mij prima – maar vraag dit wel even na bij mensen die er al eerder zijn geweest. Het is dan echter wel handig om bijvoorbeeld de laatste paar weken van de zomervakantie er vast heen te gaan, zodat je niet tijdens het proces van wennen aan het studeren daar en nieuwe mensen leren kennen, ook nog naar een kamer moet zoeken. Het is fijner als je dan al min of meer gesetteld bent, of in ieder geval je eigen plekje hebt.

Ik heb er echter voor gekozen om van tevoren al accommodatie te regelen. Deels is dit omdat ik het risico niet zo heel erg fijn vind, en daarnaast heb ik ook geen tijd om ter plekke naar een kamer te zoeken. Het semester begint namelijk begin juli al, terwijl ik in Utrecht eind juni pas klaar ben. Ik moet zeggen dat het me ook veel rust geeft om nu te weten dat ik ergens terecht kan wanneer ik aankom, dat het allemaal prima is, en dat ik me daar dus niet meer druk om hoef te maken.

Mijn zoektocht

Ik zal vertellen hoe mijn zoektocht naar accommodatie in z’n werk is gegaan. Zo rond begin april begon ik me te oriënteren – ruim van tevoren, dacht ik – en kwam ik er achter dat er een aantal hele leuke studentenhuizen stonden op de campus van Stellenbosch. Die heb ik dus allemaal gelijk gemaild, maar bleken allemaal al vol te zitten. Later hoorde ik echter van iemand dat er toch een plek was vrijgekomen, en dat hij die gekregen heeft – omdat hij zo graag wilde. Hij had gebeld in plaats van te mailen, dus wellicht heeft hij daar voordeel mee gehad.

Toen dat niet was gelukt, wilde ik me aanmelden voor de accommodatie die aangeboden werd door de universiteit zelf, maar daar bleek ik ondertussen ook al te laat voor te zijn. Balen was dat! Maar toen kwam eigenlijk het leukste gedeelte pas. Toen ging ik me namelijk écht verdiepen in alle mogelijkheden, en kwam ik erachter dat er nog heel veel mooie studentenhuizen beschikbaar waren waar ik opnieuw bij wegdroomde. Ik begon weer te mailen, en ik kreeg van twee coörporaties positief antwoord – en zo had ik uiteindelijk een kamer in Stellenbosch te pakken. Een contract werd me opgestuurd, wat ik tekende, weer inscande en terugstuurde, en een week later kreeg ik het contract getekend door de huisbaas terug. Nu is het dus officieel mijn plekje van juli tot en met december!!

Tips

Dit is misschien het gedeelte waar je écht op wachtte – meer dan het verhaal over mijn eigen zoektocht. Wat zijn mijn tips voor het vinden van accommodatie voor een halfjaar in het buitenland? Ervan uitgaand dat je van tevoren je accommodatie al wil hebben. Hier komen ze:

  • Begin op tijd!!! Misschien cliché, maar echt waar. Lees je eventueel even in hoe vroeg ‘op tijd’ is, want dat had ik dus even misgerekend. 3 maanden van tevoren was voor mij eigenlijk net te laat, maar dat kan natuurlijk ook per land of stad verschillen. Ervaringen van voorgangers kunnen je hierbij helpen!
  • Mail altijd, ook als de site zegt dat er geen plek is. Zo mailde ik een woningcoörporatie over een huis waarin nog 1 plek zou zijn, en toen kreeg ik als antwoord dat dat huis vol was – maar het huis waarvan de site aangaf dat het vol zou zijn, had nog wél plek. Daarnaast kan je ook door te mailen als eerste gecontacteerd worden wanneer er iemand cancelt.
  • Soms werkt bellen beter. Dat blijkt wel uit het verhaal van die jongen, die het rond dezelfde tijd probeerde als ik, maar wél een plek aangeboden kreeg. Omdat hij door te bellen liet zien dat hij écht heel graag wilde.
  • Probeer via-via iets te vinden door met mensen in contact te komen die er al zijn geweest. Zij kennen vaak de beste en leukste huizen, en weten hoe je daarmee in contact moet komen.
  • Googelen en doorklikken. Heel. Veel Doorklikken. Dat was ook mijn tactiek: via google op de eerste site terechtkomen, en dan weer via die site op de volgende terechtkomen… enzovoorts. Zo kom je ineens op véél meer huizen of kamers, die je in eerste instantie niet kon vinden!
  • Gumtree is een soort marktplaats dat in heel veel landen bestaat, en waarop ook studentenkamers of appartementen worden aangeboden. Je kan een alert instellen dat je elke keer een mail krijgt wanneer er iets nieuws op komt dat voldoet aan jouw zoekopdracht. Heel handig!
  • Nog zo’n handige site is 4Exchange. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar wel heel goede verhalen over gehoord. Ze hebben huizen in heel veel verschillende landen en dan zit je dus met allemaal internationale studenten – als je dat leuk vindt, is dit perfect.
  • Ook de universiteit heeft vaak accommodatie beschikbaar, vergeet dit niet! Maar vergeet tegelijkertijd ook niet om verder te kijken dan alleen de universiteitsaccommodatie. Soms is er nog veel meer daarbuiten, dat misschien zelfs leuker én goedkoper is. Je weet maar nooit!

Ik ben benieuwd of je hier iets aan hebt. Heb ik eigenlijk veel lezers die binnenkort voor langere tijd naar het buitenland vertrekken? Het lijkt me super leuk om ervaringen uit te wisselen! Als je geïnteresseerd bent in mijn over mijn voorbereidingen voor een halfjaar studeren in Zuid-Afrika, kan je ook de voorgaande twee delen van ‘Voorbereiden op Zuid-Afrika’ lezen: Deel 1 – Toelating Stellenbosch en Deel 2 – Een lange to-do list. De volgende in deze serie zal gaan over het aanvragen van een visum, want dat is me inmiddels bijna gelukt!