Wat moet je allemaal regelen om een semester in het buitenland te kunnen studeren? Ik heb een hele lange to-do list opgesteld voor mijn halfjaar in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Een paar puntjes zijn al afgevinkt, maar het grootste gedeelte nog niet. Ik heb alles eens op een rijtje gezet om jullie een idee te geven wat de voorbereidingen allemaal inhouden, en misschien dat iemand dit zelfs als een kleine checklist kan gebruiken voor zichzelf!

Wanneer de aanmelding bij de eigen universiteit is geaccepteerd en je ook geaccepteerd bent door je gastuniversiteit, denk je dat je al heel wat papierwerk en geregel achter de rug hebt. Je hebt een motivatiebrief geschreven, vakken gekozen, misschien een beurs aangevraagd. Maar nu begint het eigenlijk pas! Hieronder een hele checklist met alles wat daarna komt.

 • Visum aanvragen
  Wanneer je een visum nodig hebt voor het land waar je heen gaat, kan je het best zo snel mogelijk beginnen met de visumaanvraag. Het verzamelen van alle benodigde documenten kost aardig wat tijd, in ieder geval wel in mijn geval, en dit brengt dus weer een hele extra to-do list met zich mee.
 • Vlucht boeken
  Dit is natuurlijk een van de wat leukere dingen: de vlucht boeken! Ik heb dit ook zo snel mogelijk gedaan, in de hoop daardoor een goede prijs te krijgen voor m’n vlucht. Het was wel moeilijk om te bedenken wanneer ik terug zou willen (een retourticket is voor Zuid-Afrika verplicht), maar ik ben er uit gekomen. FullSizeRender
 • Accommodatie regelen
  Volgens mij kan je bij veel universiteiten gebruik maken van universiteitsaccommodatie, zo ook bij Stellenbosch. Hiervoor was ik echter (helaas) al te laat met aanmelden: alles zat al vol. Nu dus op zoek naar iets particuliers! Veel dingen zijn in Stellenbosch alleen te huur voor een vol jaar, GumTree is wel een site waar nog wat dingen op te vinden zijn. Maar via een omweg en extreem veel googelen heb ik nu toch wat moois gevonden… Heel blij! Tip: al-tijd mailen. Want als er staat dat er plek is, is er soms geen plek, en wanneer er staat aangegeven dat alles vol zit is er soms tóch onverwacht een kamer vrij gekomen.
 • Ziektekostenverzekering, reisverzekering, …
  Wanneer je naar het buitenland gaat, moet je dit aangeven bij je ziektekostenverzekering. Waarschijnlijk ben je wel gewoon verplicht die door te betalen. Dan is er nog je reisverzekering, die je in het buiteland dekt. Maar hoe dit allemaal precies in elkaar zit vind ik nog steeds heel lastig, en het verschilt natuurlijk ook heel erg of je binnen of buiten Europa gaat studeren. Ik zou zeggen: bel gewoon je verzekeringsmaatschappij, en waarschijnlijk kunnen zij je verder helpen. Het is in ieder geval wel een belangrijk ding om aan te denken.
 • Huur opzeggen/onderhuur regelen
  Bij mij is het het geval dat ons hele huis opgezegd wordt per 1 juli, maar als dit niet zo was geweest had ik een onderhuurder geregeld. Stel hiervoor ook een officieel contract op, zodat je beiden iets hebt om aan vast te houden, en overleg ook goed met je huisgenootjes.
 • Bankpas buiten Europa geldig maken, evt creditcard aanvragen
  Ik heb beiden gedaan. Met mijn Rabobankpas kan ik instellen voor welke periode ik op een bepaald continent wil kunnen betalen, dus ik heb dat voor mijn semester in Afrika aan gezet. In Zuid-Afrika wordt echter bijna niks betaald met een betaalpas maar bijna alles met creditcard, dus die heb ik ook gelijk aangevraagd. Ook heel handig met vakanties boeken, trouwens!
 • OV-vergoeding aanvragen
  Aangezien je in het buitenland geen gebruik kan maken van je studenten-OV, kan je hiervoor een vergoeding krijgen van bijna 100 euro per maand. Mooi meegenomen! Je doet de aanvraag via DUO. Doe dit zo’n 1 tot 2 maanden voordat je vertrekt, zodat alles geregeld kan worden.
 • Aanmelden buddy-programma
  Bij Stellenbosch University is er een buddy-programma, wat dus inhoudt dat ik aan een lokale student gekoppeld wordt die me alle ins en outs kan vertellen en me alles kan laten zien! Hoe leuk! Hier heb ik me dus zo snel als ik kon voor opgegeven, het lijkt me een hele goede manier om gelijk in contact te komen met de cultuur en de mensen daar. zuid_afrika_vlag

 • Vaccinaties halen
  Voor lang niet alle landen is dit natuurlijk van belang, maar wanneer je naar een niet-westers land gaat is het verstandig om even langs te gaan bij de GGD om informatie in te winnen over vaccinaties. Voor Zuid-Afrika moest ik twee prikken, waarvan één met herhaling. 
 • ISIC kaart aanvragen
  Een ISIC kaart is een soort van bewijs in het buitenland dat je student bent, en hiermee zou je dus veel korting kunnen krijgen. Ik heb ‘m gewoon maar aangevraagd, het kost 15 euro en misschien heb ik er wel heel veel aan straks! Aanvragen kan via deze link.
 • Kopieën maken van belangrijke documenten
  Volgens de International Office van mijn universiteit is het handig om in het buitenland kopieën bij je te hebben van officiële documenten, zoals je paspoort. Ook belangrijke telefoonnummers, zoals die van de lokale Nederlandse ambassade of je verzekering, zijn ook niet verkeerd om bij de hand te hebben. Tot slot zou je medische data bij je moeten hebben over onder andere je bloedgroep, maar ik weet eigenlijk überhaupt niet hoe ik daaraan zou moeten komen.
 • Telefoonabonnement opzeggen
  In Zuid-Afrika ga ik geen gebruik maken van een dure buitenlandbundel, maar gewoon een nieuwe simkaart ter plekke kopen. Mijn telefoonabonnement in Nederland moet dus wel stopgezet worden, een maand voordat ik vertrek.
 • Bedenken wat mee te nemen + in welke koffer/tas
  Dit is iets at ik nu nog even voor me uit schuif, want wat lijkt het me moeilijk te beslissen wat er allemaal wel of juist niet in die koffer moet! Of neem ik toch een backpack mee…? Nog een puntje van twijfel, dus. Gelukkig heb ik daar nog wel even de tijd voor. Stellenbosch
 • Verhuizen
  Het klinkt misschien obvious, maar het is toch wel iets dat echt moet gebeuren. De datum heb ik al geprikt: 28 juni ga ik alle spullen uit mijn fijne kamertje verplaatsen naar de zolder van mijn moeders huis. Boehoe!
 • Afscheid nemen
  Dit wordt wel het meest lastige gedeelte. Hoe kan je nou afscheid nemen van mensen als je weet dat je ze minstens zes maanden niet gaat zien? Maargoed, ik ga gewoon gezellige feestjes/borrels organiseren met iedereen die ik lief vind, en dat wordt vast super gezellig! Huilen doe ik wel op Schiphol.

Dat was het dan, mijn lange to-do list. Door al deze voorbereidingen begin ik er wel steeds meer naartoe te leven, zoals vast ook te merken is op Her Human Universe. Dat is met hele gemengde gevoelens, maar over het algemeen overheerst toch wel het gevoel van er heeeel veel zin in hebben, er echt aan toe zijn en naar uit kijken. En de tijd gaat zo snel! Nu nog maar iets meer dan 2 maanden…

Lees hier meer posts over mijn voorbereidingen op een semester studeren in Zuid-Afrika