Het is niet alsof je zomaar kunt besluiten dat je graag een halfjaar in het buitenland wilt studeren. Zoals je misschien al verwacht had, gaat daar heel veel voorbereiding aan vooraf. Een gedeelte daarvan is al geweest, namelijk de aanmelding voor studeren in het buitenland bij je eigen universiteit (en daaraan voorafgaand het hele proces van uitzoeken waar je dan het liefst naartoe wilt, en wat je tweede en derde keus gaan worden). Maar hoeveel werk dat toen ook leek, eigenlijk is het nu pas écht begonnen en daarom neem ik jullie vast een klein beetje mee in mijn voorbereidingen op mijn semester aan de Universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika!

Ik was vanmiddag bij het International Office, en daar hoorde ik dat er 17 mensen zich hebben aangemeld om te gaan studeren in Stellenbosch. Ik herhaal: ze-ven-tien. Ik had dat nooit verwacht, maar nu ik dat weet ben ik extra blij dat ik bij één van de vier mensen hoor van de Universiteit Utrecht die volgend jaar naar Stellenbosch mogen gaan! Ik ben ervan overtuigd dat mijn motivatiebrief de belangrijkste factor is geweest in die beslissing, dus iedereen die nog van plan is om te gaan studeren in het buitenland: besteed veel tijd aan een goede, overtuigende motivatiebrief. Schrijf daarin niet alleen waarom je überhaupt in het buitenland wil gaan studeren, maar ook waarom specifiek in dat land, en aan die universiteit. Wat heeft het jou op zowel persoonlijk als ook academisch niveau te bieden? Voor mij was studeren in Zuid-Afrika een kans om met mijn achtergrond in Conflict Studies een samenleving die net uit de apartheid komt in real life mee te maken. Daarnaast bood Universiteit Stellenbosch veel interessante vakken op mijn vakgebied, dus dat heb ik allemaal mooi verwoord in die brief.

Toelating voor de Universiteit van Stellenbosch

Hoewel ik het al hard van de daken heb geschreeuwd, is het stiekem nog helemaal niet 100 procent zeker dat ik wel echt een semester in Stellenbosch mag gaan studeren. Ik moet namelijk nog door de universiteit daar geaccepteerd worden, en daarvoor moet ik me weer helemaal opnieuw aanmelden. Om dat te doen moet ik ook verschillende documenten verzamelen en invullen, die dan weer ondertekend moeten worden door mensen van de universiteit, door mijn ouders, en door mezelf. Het is allemaal niet zo moeilijk maar kost wel veel tijd, en je wilt het natuurlijk wel goed doen. Gelukkig is het over het algemeen zo dat wanneer je door je eigen universiteit geaccepteerd bent, de gastuniversiteit je in vrijwel alle gevallen ook gewoon accepteert.

Volgende stap: visum aanvragen

De volgende stap is het aanvragen van een visum. Hoewel ik dat pas officieel kan doen wanneer ik een bevestigingsbrief heb van Stellenbosch – en dat kan zo weer een maand of langer duren – kan ik al wel vast gaan beginnen met het verzamelen van de documenten die ik dáár weer voor nodig heb. En oh men, dat zijn er veel. Denk aan een medisch rapport, zelfs een verklaring van goed gedrag… Je houdt echt niet voor mogelijk waar je allemaal rekening mee moet houden bij zo’n proces. Maar ik ga gewoon bij het begin beginnen en dan komt het helemaal goed, want dat doet het altijd.

Het regelen van een woonplek is ook nog een ding dat op het lijstje van te regelen dingen staat, daar ga ik zo snel ik de aanmelding bij Stellenbosch rond heb ook mee aan de slag. Maar ook dat is iets voor in een volgend deel van deze serie. Ik kijk ernaar uit wanneer al dit papierwerk gedaan is, en mijn voorbereidingen zullen bestaan uit afscheidsborrels met vrienden, handige dingen kopen voor in Zuid-Afrika, mijn tas pakken, inlezen en films kijken… De leuke dingen! Ook daar ga je nog over lezen! Keep you posted! X