De balans vinden tussen studeren en leuke dingen doen terwijl je een semester in het buitenland bent, vind ik nogal lastig. Wat is nu eigenlijk de belangrijkste reden dat ik hier ben? Aan de ene kant is het een studiesemester, dus ik hoor gewoon te studeren. Maar het zijn slechts 5 à 6 maanden dat ik hier in Zuid-Afrika woon, en ik wil dus ook alles eruit halen wat erin zit… 

Prioriteiten stellen

Sommige mensen die in het buitenland gaan studeren, zijn echt afhankelijk van de studiepunten die ze daar moeten halen. Dan is het stellen van je prioriteiten misschien wat makkelijker: je moet gewoon die punten halen, dus wanneer de deadlines dichterbij komen, ga je ook even heel hard je best doen. Toch blijft het dilemma bestaan, want je zit nu voor slechts een paar maanden in een heel mooi land, waar alles anders is dan je gewend bent. Moet je dat dan juist niet gaan ontdekken?

Voordat ik naar Zuid-Afrika ging om een semester in het buitenland te studeren, heb ik tegen mezelf gezegd dat studeren niet mijn prioriteit nummer 1 zou gaan zijn. Ik heb de studiepunten niet nodig – ik doe dit in mijn vrije keuzeruimte – en de belangrijkste reden om naar het buitenland te gaan is voor mij om eens een totaal andere cultuur van binnenuit te leren kennen, en om mezelf beter te leren kennen – dat bekende riedeltje. Maar toch, nu ik hier zo zit en eenmaal vakken gekozen heb die ik interessant vind, wil ik ze natuurlijk wel gewoon halen. Ik ben hier ook weer niet om zes maanden feest te vieren en niet te werken. Dus heb ik nu een compromis voor mezelf gevonden: de laatste twee weken voor de vakantieweek in het midden van het semester even hard werken en alles afmaken, en dan in de vakantie totaal genieten en reizen. En dan daarna, wanneer het weer wat rustiger is, doordeweeks gewoon studeren, maar in de weekenden en de avonden ook leuke dingen doen en het land verkennen.

Andere mensen

Ik ben dus best wel tevreden met mijn compromis, hoewel het altijd balanceren blijft en lastig blijft tevreden te blijven, vooral op de momenten dat je dus toch moet studeren. Sommige mensen om me heen hebben het ook heel anders gedaan. Die hebben het zichzelf heel makkelijk gedaan, door minder vakken te kiezen en/of hele makkelijke waar ze bijna geen tijd aan kwijt zijn. Jaloersmakend om dan al hun foto’s voorbij te zien komen van weekendjes weg, terwijl jij hard aan je paper aan het schrijven was..

Maar het is natuurlijk altijd te truc om niet te veel naar andere mensen te kijken en vooral je eigen keuzes te maken, en te doen waar je zelf gelukkig van wordt. Hoewel ik makkelijk afgeleid kan worden door wat anderen doen, weet ik eigenlijk wel dat ik tevreden ben met hoe ik het voor mezelf heb verdeeld, met de balans die ik heb gemaakt. Er zijn heel veel verschillende manieren om het te doen, maar ik ben blij met de mijne.

Ik ben ook heel benieuwd naar jullie mening! Zijn er mensen die al eens een semester in het buitenland hebben gestudeerd/stage gelopen, dat nog gaan doen of misschien wel op dit moment bezig zijn?! Laat me vooral weten hoe jij de balans vindt en hoe die perfecte balans er voor jou uit ziet!


Op de hoogte blijven?

Je kunt Her Human Universe volgen via Bloglovin’.
Social media: Facebook | Twitter | Instagram.