Ik krijg helemaal de kriebels te pakken. Over twee maanden begin ik mijn avontuur in Zuid-Afrika, en ik struin het hele internet af op zoek naar goede tips, verhalen van anderen, en informatie. Zo kwam ik de site GoOverseas tegen. Dit is echt een super leuke én handige site als je van plan bent een tijd in het buitenland te gaan wonen, werken, studeren, vrijwilligerswerk wil gaan doen of iets anders in die richting. Er staan veel programma’s op en ideeën, maar onder het kopje ‘Articles’ delen mensen hun ervaringen met bepaalde aspecten van een aantal maanden in het buitenland wonen. Ik vond er een paar extra bruikbaar, dus die heb ik hier voor je uitgelicht!

Things I wish I knew before studying abroad

Met op nummer één: “You actually have to study”. En er zit wel wat in: bij een semester in het buitenland denk je toch eerder aan feesten, nieuwe mensen ontmoeten, leuke dingen doen, het land verkennen. Terwijl je er toch ook écht bent om te studeren. Wel iets om even bij stil te staan voordat je vertrekt, dus. Net zoals deze: “The best memories are unexpected: Watch for these moments and enjoy them as they come! Take lots of photos, keep a journal, start a blog or send lots of postcards to help you remember these times in the future.”

How to Deal with Culture Shock while Studying Abroad

Volgens veel bronnen komt er sowieso een moment van culture-shock, of je nou ver weg gaat – zoals ik – of het dichter bij huis zoekt. Soms in de vorm van een echte shock, soms meer als een gevoel van desoriëntatie. Soms houdt het gevoel enkele weken aan, in andere gevallen slechts een uurtje. Dit ligt allemaal aan verschillende factoren, zoals hoeveel het land verschilt van je eigen land, je persoonlijke aanpassingsvermogen, en je reiservaring. Aangezien ik al best veel verschillende culturen heb gezien denk ik dus dat het in Zuid-Afrika wel mee zal vallen. Hoewel het toch iets heel anders is om ergens even op vakantie te zijn, of er een half jaar te moeten wonen. Erg interessant dus, ik ben super benieuwd hoe ik dit ga ervaren!

Volgens het artikel zijn er vier fases van een cultuurshock, die denk ik wel voor zich spreken:
1. Initial Euphoria / The Honeymoon Stage
2. Irritation and Hostility / The Negotiation Stage
3. Gradual Understanding / The Adjustment Stage
4. Adaptation or Biculturalism / The Mastery Stage

Ik denk persoonlijk niet dat ik in een half jaar al tot de laatste fase ga komen, maar hopelijk toch wel tot fase drie!

Het artikel eindigt met mooie, geruststellende woorden:
“Study abroad isn’t all weekend getaways and late night parties. It’s a challenge, an introduction to a new culture, and an emotional roller coaster at times. However, it’s one worth taking. We promise you though, once you’re home you’ll forget about all the things that irritated you and treasure the memories and friends you made.”

How to Keep a Long Distance Relationship While Studying Abroad

Oei, dit wordt toch wel een dingetje geloof ik… Bijna zes maanden ben ik straks van Mau verwijderd! Hij komt me gelukkig wel opzoeken, zodat hij ook kan zien waar ik leef en hoe Zuid-Afrika is, maar dat zal pas helemaal aan het einde van de reis zijn, wanneer hij kerstvakantie heeft. We moeten het dus lang zonder elkaar doen! Gelukkig leven we in de tijd van technologie, en ik denk dus dat we wel goed op de hoogte kunnen blijven van elkaars leven. En oja, nog zo’n mooie quote: “Think about being able to look back at your time apart and knowing that your love was strong enough to survive. If you can stay together through separation, you can stay together through anything life throws at you.” Hier gaan we voor!

Why You Shouldn’t Travel Every Weekend During Study Abroad

Ook een goede om over na te denken. De verleiding is natuurlijk groot om letterlijk álle tijd die je hebt te willen benutten om de rest van het land te zien, maar waarschijnlijk is er op de plek waar je verblijft al heel wat te beleven! Juist in het weekend is er tijd om vriendschappen te sluiten met locals, en het je echt tot een thuis te maken. Ik ben ook van plan om nadat het semester is afgelopen minstens een maand rond te gaan reizen, dus tijd om het land te zien is er sowieso genoeg!

What NOT to Pack While Studying Abroad

Het is echt extreem moeilijk om een koffer in te pakken voor een half jaar, zeker wanneer je naar een land gaat waar je het klimaat niet precies kent en geen idee hebt van de kleedgewoontes. Daar helpt dit artikel helaas niet helemaal bij en ik moet dus toch een beetje afgaan op ervaringen van mensen die ik ken die er al zijn geweest. In dit artikel een lijstje met dingen die je in ieder geval niét nodig hebt, waarvan sommige nogal logisch vond ik, maar ook bijvoorbeeld: niet meer dan vier paar schoenen. Vier paar, voor een half jaar?! Ik denk toch dat ik daar overheen ga, maar we zullen zien..!

Dat waren de artikelen die ik zelf het meest bruikbaar vond, maar op de site zelf is nog veeeel en veel meer te vinden! Kriebels all over! Ik merk dat ik aan de ene kant niet kan wachten om te gaan, en aan de andere kant ook best wel angstig ben voor bijvoorbeeld het mensen missen, of me ontheemd voelen. Maar hoe dan ook gaat dit zo’n toffe ervaring worden! Liefs!