Vanuit Gent gingen we per trein door naar de stad van de liefde: Parijs.

’s Avonds laat kwamen we aan in onze Airbnb in Montmartre, en wat was ik daar gelukkig mee! We hadden een klein kamertje in een mooi, knus appartementje. Een oude, krakende houten vloer, ornamenten aan het plafond, een grote spiegel en twee grote ramen met uitzicht vanaf de zesde verdieping. Het was net alsof we voor twee dagen in Parijs woonden, en toen ik de volgende morgen wakker werd en het licht door de gordijnen zag schijnen, voelde ik me een Parisienne.

IMG_0955

Op de eerste dag, maandag dus, hebben we héél veel gelopen en gezien. Maar af en toe stopten we even om op een schattig terrasje koffie te drinken, zoals hier, lekker te lunchen op een pleintje, of in een park uit te rusten. We hadden vanuit Montmartre de metro gepakt naar het Louvre, waar het – helaas, maar niet geheel onverwacht – veel te druk was om in de rij te gaan staan. Wel bewonderden we het enorme gebouw van de buitenkant en we liepen langs de mooie Seine naar het eilandje waar de Notre Dame op staat.

IMG_0954

Vanuit het eiland liepen we dwars door het gezellige Quartier Latin met al haar restaurantjes naar een pleintje waar wij wilden gaan lunchen. In de zon hebben we daar zeker een uur gezeten en genoten van het Parijse leven. We hadden alle toeristen achter ons gelaten en zaten nu écht tussen alleen maar Parijzenaren. Opnieuw voelde ik me een Parisienne.

IMG_0960

Maar de dag was nog lang niet voorbij! We liepen op onze al redelijk vermoeide voeten naar het Panthéon, wat we zowel van binnen als van buiten zagen. Het is een heel indrukwekkend gebouw, maar nog altijd vond ik het meest indrukwekkend de ‘slinger van Foucault’ die middenin hangt. Hiermee werd aangetoond dat de aarde om zijn eigen as draait. Een grote gouden bol hangt met een hele dunne draad van meer dan 60 meter aan het puntje van de koepel van het Pantheon, en die bol slingert dus heel rustig van de ene naar de andere kant. Bijzonder!

Vanuit het Pantheon liepen we de weg af naar het park Jardin du Luxembourg. Dit vind ik het leukste park van Parijs: ook hier allemaal Parijzenaren, die aan het eind van de lange werkdag hun krantje openslaan of gezellig wat eten op de bankjes of de verplaatsbare stoeltjes. Niemand op het gras – alles volgens Franse beschaafdheid. Daar hebben we in het zonnetje nog even genoten van een bijzonder ijsje mét macaron.

IMG_0935

Door de smalle straatjes van Quartier Latin liepen we naar onze laatste stop: het bijzondere boekenwinkeltje ‘Shakespeare and Company’. Een oeroud winkeltje volgestapeld met allerlei hele mooie Engelstalige boeken. Hier heb ik lekker rondgestruind en uiteindelijk een mooi boek gekocht als souvenir.

Na deze lange dag hebben we lekker gekookt in ons appartement op de zesde verdieping, en wijn gedronken en gekletst en kaartspelletjes gespeeld. Zo fijn. De volgende dag was onze laatste, dus we besloten nog even lekker rustig aan te doen. Na lang uitgeslapen te hebben, haalden we bij het bakkertje op de hoek croissantjes en een verse baguette, en we ontbeten op ons Parijse kamertje.

IMG_0946

Vanuit de Airbnb liepen we binnen tien minuutjes naar de Sacre Coeur, met een prachtig uitzicht over Parijs. We slenterden door de toeristische, maar mooie straatjes van het pittoreske gedeelte van Montmartre en aten een crêpe op een stoepje. Daarna kuierden we door het niet-toeristische gedeelte van Montmartre en daar vond ik in een vintage winkeltje een geweldig, kleurig jasje voor maar 12 euro. Ook een leuk aandenken! Aan het eind van de middag eindigden we in het gras onderaan de heuvel van de Sacre Coeur, waar we uitrustten van alle indrukken. Vervolgens was het alweer tijd voor ons om terug te gaan. We pakten onze tassen in de Airbnb en lieten een bedankbriefje achter, en op Gare du Nord stond de Thalys al op ons te wachten om ons terug te brengen naar Nederland.

Parijs was echt geweldig. Telkens als ik daar kom, wil ik er stiekem wonen. Die mooie taal me eigen maken, rondlopen als een echte Parisienne. Ik kwam terug in Nederland met het gevoel weer een ander stukje van mezelf wakker te hebben gemaakt. Zelfverzekerd, origineel. Utrecht leek ineens klein en dorps. Parijs, bedankt voor deze geweldige dagen en au revoir!