Eindelijk is het zo ver: ik ga de foto’s en verhalen met jullie delen van de maand dat ik door Zuid-Afrika aan het reizen was! Vanaf 11 november tot midden december mocht ik de rest van dat enorme land verkennen, waarvan ik tot dan al een paar maanden in een kleine hoek had gewoond. Ik heb het al vaker gezegd, maar Zuid-Afrika is echt een land vol diversiteit en tegenstellingen, en dat maakte de reis dan ook extra bijzonder. Ik voelde me telkens opnieuw zo blij dat ik zo’n groot gedeelte van het land kon zien!

In mijn nieuwe kamer heb ik een hele grote kaart van Zuid-Afrika opgehangen, met daarop ook de route van de reizen die ik er gemaakt heb. Het land lijkt misschien niet bijzonder groot, maar het is in oppervlakte 3x Duitsland. Aardig enorm, dus. Om veel van dat land te zien moest ik dan dus ook veel uren in rijdende objecten doorbrengen, maar dat was eigenlijk geen probleem. Zelfs in de auto zitten is in Zuid-Afrika al een avontuur!

Van Kaapstad naar Johannesburg

We begonnen echter niet met de auto, maar met de trein. De blauwe Shosholoza trein bracht ons in 30 uur van Kaapstad naar Johannesburg. Wij hebben ons die dertig uur goed vermaakt met uit het raampje staren, spelletjes spelen, en we konden ’s nachts gelukkig ook gewoon slapen in onze slaapcoupé. Het was allemaal prima geregeld en een hele leuke ervaring!

One Month Travel South Africa 2 One Month Travel South Africa 1

Tijdens ons semester studeren in Zuid-Afrika woonden we in Stellenbosch, een plaatsje vlakbij Kaapstad. Die regio was voor ons dus al bekend (hoewel je deze nooit moet overslaan op een trip naar Zuid-Afrika!), en daarom startten we in Johannesburg. We hadden van tevoren enorm veel wisselende verhalen over die stad gehoord. De een vond het verschrikkelijk en voelde zich constant onveilig, de ander vertelde dat het een super hippe en levendige stad was, en met een meer Afrikaanse vibe dan Kaapstad.

Wij gingen erheen om voor onszelf te bepalen wat wij ervan vonden. En het bleek super gaaf te zijn. Door alle waarschuwingen vooraf waren we voorzichtig, en zorgden we dat we alleen de Uber-taxi uit gingen in de goede wijken. Het centrum ontweken we sowieso, want daar was verder ook niks te doen. In plaats daarvan gingen we naar Maboneng, een hippe wijk in Johannesburg. Heel tof om in winkeltjes, caféetjes en bij marktjes langs te gaan, de street art te bewonderen en te mengen met de jonge bewoners. Aanrader!

One Month Travel South Africa 3 One Month Travel South Africa 4

Wie naar Johannesburg gaat, moet twee dingen sowieso doen. Allereerst is dat het Apartheid Museum. De apartheid is natuurlijk erg belangrijk als je Zuid-Afrika beter wilt begrijpen. Waarschijnlijk weet je er al wel iets over, maar geloof me: er is nog ontzettend veel meer om te leren. En dit museum leert je dat op een hele leuke manier, aan de hand van foto’s, video’s, objecten uit die tijd, noem maar op. Het is een ontdek-museum dat je echt een indruk geeft van wat de apartheid voor mensen heeft betekend. Hoewel wij al veel voorkennis hadden, was een hele ochtend in het museum eigenlijk nog te weinig.

Ten tweede: ga naar Soweto. Misschien schrikt het idee dat het een township is je af, maar Soweto is geen enge of gevaarlijke township. In tegendeel, het is zelfs erg toeristisch. Wij hebben er gewoon rondgereden met onze eigen auto en ons geen moment oncomfortabel gevoeld. Je kan in Soweto een tour doen en met mensen in gesprek gaan, een bezoekje brengen aan het voormalige huis van Nelson Mandela, en natuurlijk moet je ook even naar de torens gaan kijken.

One Month Travel South Africa 5

Blyde River Canyon

Na een paar dagen Johannesburg reden we naar de regio van Blyde River Canyon, de twee na grootste kloof van de wereld. Toen we aankwamen in ons dorpje Graskop was het ontzettend mistig, en ook een beetje regenachtig en koud. We wisten dat we de panoramaroute hadden gereden, maar we hadden niks kunnen zien. Het leek wel alsof we in Ierland waren, in plaats van Zuid-Afrika.

One Month Travel South Africa 6

Maar twee dagen later was de mist opgetrokken en de zon aan het schijnen. Die dag reden we naar de kloof zelf, en dat was voor mij echt een van de hoogtepunten van de reis. Het uitzicht was ongelofelijk mooi. Op de foto’s zie je slechts een tiende van hoe het er daadwerkelijk uitzag. We hebben misschien wel een uur daar aan de top foto’s staan maken.

One Month Travel South Africa 7 One Month Travel South Africa 9

Na die foto-shoot besloten we een hike naar beneden te maken. Beste plan ooit, want het bracht ons naar plekjes zoals hieronder.

One Month Travel South Africa 8

Kruger National Park

Aangezien we al aardig dichtbij waren, hebben we een ochtendje safari in Kruger meegepakt. Letterlijk alle soorten wilde dieren die je in Zuid-Afrika kan vinden, zijn volgens mij in dit park vertegenwoordigd. Heel cool om met je eigen auto rond te rijden en om de tien minuten weer een dier te spotten, soms heel vlakbij de auto.

One Month Travel South Africa 10 One Month Travel South Africa 11 One Month Travel South Africa 12

Swaziland

Swaziland is een klein landje in Zuid-Afrika met een interessante cultuur. Het is één van de laatste volledige monarchieën ter wereld, en de traditionele dansen van de Swazi’s zijn beroemd. Het land is wat meer onderontwikkeld dan Zuid-Afrika, wat ons erg duidelijk werd op het moment dat we binnenreden op een zacht gezegd hobbelige weg. Toch had ik bij Swaziland iets anders verwacht. Wij zaten in de Ezulwini-vallei, wat blijkbaar het toeristische middelpunt is van het land. Dit vond ik jammer.

Toch hebben we mooie ervaringen gehad in Swaziland. De mensen waren stuk voor stuk ontzettend aardig. We zijn uit gegaan en hebben gedanst met de “locals”, wat ontzettend leuk was. De natuur was prachtig. Swaziland heeft dan ook alles te bieden, van wildparken tot cultuur.

One Month Travel South Africa 13

Saint Lucia

Na ons bezoekje aan Swaziland gingen we weer door, dit keer naar de kust. Saint Lucia! Hier leeft de grootste nijlpaard- en krokodillenpopulatie van heel Zuid-Afrika. Brrr… beetje griezelig, wel. Gelukkig hebben we ze alleen in het water gezien. De natuur rondom Saint Lucia is weer prachtig, en volkomen anders. Het heeft veel stranden, en aan de andere kant de “wetlands”.

One Month Travel South Africa 14 One Month Travel South Africa 15

Durban

Kaapstad en Johannesburg zijn al een wereld van verschil, maar in Durban vind je een derde wereld. Het wordt vaak het Bombay van Zuid-Afrika genoemd, en dat is niet voor niks natuurlijk. In Durban vind je ontzettend veel mensen van Indiase oorsprong, en dat is goed te merken. De stad is een gezellig chaotische wirwar van mensen en koopjes. Je kan hier de beste “Bunny Chow” eten, een soort curry in een uitgehold brood. Victoria Street Market was onze favoriet voor die Bunny Chow en voor leuke souvenirs. De mensen die we tegenkwamen in Durban, waren om de een of andere reden ook allemaal super aardig.

One Month Travel South Africa 16

Drakensbergen

Dit zijn de mooiste bergen van Zuid-Afrika, een paar uur rijden ten noorden van Durban. Geweldig om een paar dagen te hiken en tot rust te komen in de natuur. Wij liepen onder andere naar de top van de Tugela watervallen, een wat zware maar hele mooie tocht. Dat gevoel dat je op de top van een berg staat, kan niks overtreffen…

One Month Travel South Africa 18 One Month Travel South Africa 19 One Month Travel South Africa 20

Wild Coast: Coffee Bay & Bulungula

Nu dan mijn favoriete gedeelte van de reis: de Wild Coast. De 2 weken dat ik deze kust aan het verkennen was, reide ik alleen, en dat bleek een hele goede beslissing te zijn. Op de Wild Coast heb ik vrienden gemaakt, mijn eerste stappen gezet in het surfen, ik heb de prachtigste plekken gezien, verhalen gehoord, en een uniek inkijkje gehad in het leven van de mensen daar. Als ik eraan terug denk, mis ik het weer en wil ik bijna terug. Het was mijn beste ervaring in het solo reizen.

One Month Travel South Africa 21 One Month Travel South Africa 22 One Month Travel South Africa 23

Volgende keer: de Karoo

Dat was een mini selectie van de foto’s die ik heb gemaakt tijdens mijn maand reizen door Zuid-Afrika. Maar dat was nog niet alles! Nadat ik terug was van die maand, had ik namelijk nog een hele maand te gaan in Zuid-Afrika. Twee weken daarvan mocht ik opnieuw op reis, dit keer met het vriendje. We bezochten samen de Karoo, en dat was magisch… To be continued!

Wil je meer lezen over reizen in Zuid Afrika? Lees dan mijn post over onze favoriete plekjes van de Garden Route, een prachtige kustroute in Zuid-Afrika!