Ik kan het zelf nog niet helemaal geloven, maar het is toch echt zo. Over drie dagen zit mijn tienertijd erop en ben ik een heuse twintiger. Ik weet niet of ik me al wel oud en wijs genoeg voel om mezelf twintig te kunnen noemen, ik denk zelfs vaak dat ik nog steeds achttien ben.

Soms word ik een beetje bang bij het gevoel dat de jaren zo snel voorbij gaan, dat alle dromen nog steeds niet waargemaakt zijn en dat ik al maar ouder en ouder word. Ik weet het, 20 is nog steeds piepjong, maar als meisje van 12 dacht ik altijd dat ik dan alles zou weten, alles voor elkaar zou hebben, goed op weg zou zijn naar alles wat ik wilde bereiken, enzovoorts. Ik kom er steeds meer achter dat “volwassen zijn” niet iets is dat écht bestaat, in ieder geval niet zoals je het als kind voor je ziet, en dat er al helemaal niet een eindpunt in je leven zit zoals in elke Disneyfilm wanneer iedereen nog lang en gelukkig leeft.

Toch wil ik de tijd die ik heb, zo goed mogelijk benutten. Om de tijd en mezelf een handje te helpen, heb ik dus een lijstje gemaakt. Een lijstje met daarop 25 dingen die ik afgevinkt wil hebben vóór mijn 25e verjaardag. Ik heb dan dus vijf jaar de tijd om dat voor elkaar te krijgen dus dat zou moeten lukken. Het lijstje zag ik al voorbij komen op meerdere blogs en ik vond het een enorm leuk idee. Er is alleen één klein probleempje… Ik had veel te veel ideeën voor een lijstje van 25. Dus daarom zijn het 30 dingen geworden die ik voor m’n 25e wil doen. In de volgorde waarin ik ze heb bedacht:

 1. Een taal (buiten Engels) goed leren spreken
  Dit is altijd al mijn droom geweest: vloeiend Italiaans spreken. Ik hou de opties qua talen nog een beetje open, want aan Spaans heb je nou eenmaal meer dan aan Italiaans.
 2. Vrijwilligerswerk doen binnen Nederland
  Veel mensen willen het persé in het buitenland, ik denk dat ik al genoeg goeds kan betekenen binnen Nederland. In een vluchtelingencentrum zou ik erg graag willen helpen, maar maatje zijn voor iemand lijkt me ook heel mooi.
 3. Weer in m’n eentje op reis
  Toen ik 17 was heb ik een paar dagen in mijn eentje met mijn backpack door Italië gereisd, en dat was een geweldige ervaring die ik graag nog eens over zou doen. Je ontmoet op die manier heel veel mensen, dat is wat het voor mij vooral erg leuk maakt.
 4. 15 km aan één stuk hardlopen
  Hier zat ik te twijfelen. 20 km leek me nog zo ver weg en moeilijk bereikbaar, maar als ik 10 zou doen, maakte ik het mezelf te makkelijk. Vandaar een tussenweg.
 5. Nachtzwemmen
  Net als in de boeken..
 6. Een groot feest geven 
  Soms ben ik gewoon te laf om mensen daadwerkelijk uit te nodigen en een groot feest te organiseren, terwijl het me juist heel erg leuk lijkt. Ergens in die vijf jaar komt vast een goed excuus voor een groot feest.
 7. Contact opnemen met 3voor12 Utrecht 
  Eén van mijn dromen is schrijven/journalistiek. Vandaar ook de blog een beetje, denk ik. Muziek is mijn andere passie, en waar kan je die twee beter combineren dan bij 3voor12. Wie weet dat ik ooit voor ze mag schrijven.. Ik moet wel zélf de eerste stap zetten, dus dit is mijn stok achter de deur.
 8. Twee weken veganistisch eten
  Ik heb me de afgelopen tijd hier een beetje mee bezig gehouden en vind het allemaal erg interessant. Ik ben vooral benieuwd wat veganistisch eten met mijn lichaam zou doen, en ben ook benieuwd hoe moeilijk of makkelijk ik het vol ga houden.
 9. Een volledige setlist opbouwen en daarmee de stad rond
  Ik wil heel graag meer optreed-ervaring. Ik durf niet echt een meetbaar doel hierin te stellen, maar hier wil ik in ieder geval mijn best voor hebben gedaan.
 10. Een halfjaar in het buitenland wonen
  Hiervan weet ik in zekere zin al bijna zeker dat het gaat gebeuren. Komend jaar ga ik alle dingen regelen zodat ik volgend jaar een semester in het buitenland kan gaan studeren.
 11. Slagen voor een master
  Ook dit is iets dat sowieso wel op mijn “planning” staat. Maar toch zal ik erg trots zijn natuurlijk, als het me eenmaal is gelukt.
 12. Liftend op pad gaan langs verschillende plekken
  Ik heb nog nooit gelift maar het heeft nog steeds zoiets magisch voor mij. Ik wil het wel meteen goed doen: niet alleen naar Berlijn bijvoorbeeld, maar ook vérder. Avontuur!
 13. Wildkamperen in Zweden, trekken te voet met backpack
  Oei, dat achter de komma wordt wel écht avontuur. Maar wildkamperen in Zweden lijkt me geweldig. En als je te voet bent, ben je natuurlijk wel echt helemaal één met de natuur enzo.
 14. Een keer volledig in gala naar een doodnormale plek
  Ik weet niet of mensen dit vaker hebben bedacht of zelfs gedaan, heb ik het soms uit een film? Het lijkt me in ieder geval zo grappig. Ik hou ervan om een prachtige jurk aan te hebben, een beetje mijn best te hebben gedaan. Het lijkt me mega grappig als iedereen dan zo omkijkt: “huh, is ze de weg kwijt ofzo?!”. Dan wel met Mau in smoking, zodat het nog zou kunnen zijn alsof we net van een high class feestje af komen;)
 15. Een high tea organiseren en alles zelf bakken
  Lijkt me gewoon ontzettend leuk!
 16. Een week volledig zonder internet leven (vakantie telt niet mee)
  Dit zal vast een hele uitdaging worden maar eigenlijk háát ik het hoe verslaafd we tegenwoordig allemaal zijn aan dat internet.
 17. De Dom beklimmen
  Tja, ik woon nou eenmaal in Utrecht, dus dit moest ook op m’n lijstje.
 18. Iets doen met m’n haar (kleurtje, ombre of highlights)
  Afknippen, wilde ik er ook eerst achter zetten, maar aangezien ik juist altijd zo m’n best doe het langer te laten worden, gaat dat ‘m niet worden. Dan maar iets met kleur!
 19. Een eigen receptenboek verzamelen
  Tegen de tijd dat ik 25 word, moet ik wel écht in staat zijn me een klein beetje volwassen te kunnen gedragen. Volgens mij hoort daar een plakboek bij met daarin recepten die je hebt gemaakt en die goed zijn bevallen. Alles op een rijtje.
 20. Slapen onder de sterren
  Altijd al m’n droom geweest, nog steeds nog nooit gedaan.
 21. Straatmuzikant zijn in het buitenland
  En dan hopelijk een klein beetje geld verdienen. Móet ik gewoon eens gedaan hebben.
 22. Oppassen op kinderen
  Ik heb nooit veel met kinderen te maken gehad, maar ik vind ze van een afstand wel altijd super leuk en zou graag willen leren beter met ze om te gaan, ofzo. Dus daarom. Oja en ook een beetje het avontuurlijke au pair – idee uit de films.
 23. Binnen één jaar 30 nieuwe albums intensief luisteren
  Eindelijk eens een helder, meetbaar doel. Misschien ga ik hier in september al wel mee beginnen. Want van muziek luisteren leer je minstens zo veel als van het zelf maken. Plus: het maakt me blij.
 24. Een inspiratie/motivatie-boek maken
  Is dit te kinderlijk? Het lijkt me gewoon zo fijn om iets te hebben dat ik op al m’n sombere momenten kan openslaan.
 25. Meditatie + yoga streak van 30 dagen
  Dus elke morgen opstaan met een paar zonnegroeten en minstens 10 minuten meditatie. En hopelijk steeds rustiger worden.
 26. Naar de geitenboerderij van het Amsterdamse Bos
  Makkelijk, maar zo leuk!
 27. Vijf korte verhalen schrijven
  Aangezien ik al duizend keer aan een boek ben begonnen en nooit verder kwam dan het eerste hoofdstuk. Dan maar korte verhalen.
 28. Een proef dansles nemen
  Dansen heeft me altijd al heerlijk geleken. Ik moet het gewoon een keer uitproberen van mezelf.
 29. Rome bezoeken
  Dit heeft ook altijd al heel hoog op mijn lijstje gestaan, en nog steeds ben ik er nog nooit geweest. Rome, wait for me!
 30. Toelating doen voor een conservatorium
  Gevaarlijk, dit. De kans bestaat dat alles verandert en ik het uiteindelijk gewoon tóch niet ga doen. Maar ik heb het er toch maar gewoon op gezet. Gewoon, als reminder.
 
Dat is ‘m dus. Spannend, twintig worden. Wat zouden jullie op je lijstje zetten?