“Goede voornemens” klinkt mij eigenlijk al in de oren als mooie fabeltjes die je jezelf vertelt, maar waar je je toch niet aan hoeft te houden. Het komt door het woord “voornemens”, denk ik. En het komt ook door alle koppen die het aan het begin van elk jaar hebben over “voornemens die wél gaan lukken”, en meer van dat soort dingen. Het lijkt daardoor bijna wel alsof niemand er meer echt in gelooft. Alsof goede voornemens iets zijn om te maken tussen kerst en oud en nieuw, zodat je je beter voelt over jezelf. Om ze vervolgens op 1 januari zo snel mogelijk weer in de vuilnisbak te gooien.

Eigenlijk heb ik maar één keer goede voornemens gemaakt, en dat was vorig jaar. Ik had een hele waslijst opgesteld met dingen die ik in 2015 wilde bereiken. Een kleine greep: dagelijks 10 minuten mediteren, gezond eten, twee keer per week hardlopen, elke dag muziek maken, 2 albums per week luisteren, liedjes opnemen, minder zorgen maken, weer eens naar de borrel van m’n studievereniging… En dat was dus nog niet eens de helft. Moet je nagaan wat voor enorme druk ik hiermee op mezelf legde aan het begin van 2015. Het was totaal niet leuk en ik werd er ook niet bepaald gelukkiger van.

Zo’n hele waslijst is gewoon onmogelijk ineens te realiseren. Daar komt nog bij dat ik januari ongeveer de moeilijkste maand van het jaar vind: je hebt een kater van de feestdagen maar er gebeurt helemaal niks leuks meer, het is koud en nog steeds lang donker…  Niet echt de perfecte omstandigheden dus, om al je gewoonten om te gooien.

Dit jaar heb ik het daarom anders aangepakt. Ik heb wel besloten dat ik na die decembermaand, waarin ik echt heel weinig heb uitgevoerd, weer een beetje regelmatig wil sporten. Dat ik deze maand geen alcohol ga drinken, want dat is iets wat ik al langere tijd wil doen. En dat ik weer een beetje een normaal ritme wil hebben, dus niet meer elke dag tot tien uur uitslapen. Maar dat zijn dingen die ik voor mezelf wel makkelijk kan realiseren, nu. Op gezond eten ga ik nog even niet zo letten – dat zou een stuk lastiger worden denk ik zo.

Januari wordt voor mij dus wel een maand van weer lekker inkomen. Maar op een fijne manier, en zonder goede voornemens! Zo kan ik namelijk ook niet het gevoel hebben dat ik “gefaald” heb. Daar wil ik mezelf nog even voor beschermen.

En dan nu toch de clichévraag: heb jij goede voornemens, en zo ja, welke?