Ik vind het goed waar ik ben, op dit moment.

Soms is het moeilijker om te bedenken dan op andere momenten, maar ik ben blij met het punt in mijn leven waar ik me nu bevind. Als ik terug kijk, zie ik de lange weg die ik al gegaan ben, hoe veel ik al ben gegroeid op zoveel verschillende gebieden. Hoeveel ik over mezelf heb geleerd, hoeveel ik over de wereld heb geleerd. Hoeveel vaardigheden ik nu beheers die ik eerder niet had, hoeveel dingen ik heb gedaan die me jaren geleden doodeng of onmogelijk leken. Zoals mensen interviewen, in het buitenland wonen. Hoeveel nieuwe mensen ik heb ontmoet en nieuwe contacten ik heb gelegd. Hoe ik steeds meer een individu begin te worden, met ideeën en waarden die ik zelf bepaal en vrienden die ik helemaal zélf “verdien”.

Wanneer ik naar voren kijk, zie ik een ongedefinieerd pad met bijna een oneindige hoeveelheid mogelijkheden. Veel onzekerheden, maar ook veel nieuwe dingen om te leren of te ervaren.

En waar deze levensreis eindigt, dat maakt me eigenlijk niet zo veel uit. Waar het om gaat, is dat ik er nu middenin zit. Meer middenin kan je denk ik niet zitten, op deze leeftijd. Maar misschien geldt dat wel voor elke leeftijd. Alles wat je meemaakt is een levensles, en een kans om te leren. Elke dag krijgen we de kans om onszelf beter te begrijpen, en de wereld om ons heen.

En het is waar wat ze zeggen: het is de reis die telt, niet de eindbestemming. Af en toe vind ik het heel erg fijn om even stil te staan op dat pad, me bewust te worden van waar ik me eigenlijk bevind. Ik kijk eens goed om me heen, zowel naar voren als naar achteren maar ook vooral naar wat ik op dit moment, nú, heb. Ik voel me sterk, hoe klein ik tegelijkertijd ook ben. Ik voel me gelukkig, ook al zijn er ook genoeg niet-gelukkige momenten. Ik voel me boven alles levend, en dat is het beste gevoel dat er is.

En ik zou willen dat iedereen dat eens zou doen. Stilstaan en beseffen dat je middenin je levensreis staat, al een heleboel obstakels in het verleden hebt overwonnen en nog allerlei kanten om op te gaan in de toekomst. Om eens niét van jezelf te verwachten of zelfs te eisen dat je op dit moment ineens al alles kan wat je van de toekomst verwacht. Waardeer het leerproces. En geniet van alles wat je al bereikt hebt.