Logisch, natuurlijk. We zitten met velen tegelijk in hetzelfde schuitje. En elke net-afgestudeerde heeft zijn of haar eigen verhaal. Daarom leek het me leuk om een paar quotes van anderen te verzamelen – sommigen net afgestudeerd, anderen al lang – waar ik op dit moment echt iets uit kon halen. Herkenning, of een goede les. Het was alsof ik de afgelopen tijd extra gespitst was op blogposts van mensen die ongeveer in dezelfde situatie zitten als ikzelf, want ik kwam er ineens een hoop tegen. Maar hieronder 5 quotes, omdat het post nr. 5 is uit de serie!

Doe eens iets nieuws

Eigenlijk is dit gewoon een soort uitgebreide life-update van Leonie op haar blog Sleeping Lion. Maar ik vond het zó leuk om haar enthousiasme te lezen over alle nieuwe dingen die haar pad op komen. En de manier waarop ze er gewoon in springt, vol vertrouwen. Ze is een nieuw avontuur aangegaan: nieuwe opleiding in een nieuwe stad. En het heeft heel goed voor haar uitgepakt. Heel fijn om die positiviteit te lezen!

“En wat een rotcliché is het als ik zeg dat je soms even van de bekende paden af moet wijken om de parels te vinden, maar toch: het is zo. Doe iets wat je leuk vindt. Doe iets nieuws. Doe iets wat je altijd al hebt willen doen. Try it, faal ontzettend en begin opnieuw. Maar probeer! Ontdek, zoek, neem die sprong in het diepe. It will do you good.”

Er zijn verschillende paden om te bewandelen

Lucy Moon is youtuber, maar heeft sinds kort ook haar eigen blog. En die vind ik eigenlijk veel leuker dan haar filmpjes. Ze is een echte millennial en schrijft over de dingen die voor ons allemaal denk ik herkenbaar zijn. In dit specifieke stuk geeft ze eigenlijk een beetje advies aan haar jongere zelf. Het is dus vooral gefocust op mensen die juist net klaar zijn met de middelbare school, maar ik denk dat er ook veel belangrijke dingen in staan voor net-afgestudeerden, of studenten. Zoals ook de onderste quote. Voor mij betekent die: bedenk dat er nog van alles mogelijk is.

“As I said before, there are many, many paths and spending three years studying the field you want to go into isn’t the be-all-and-end-all. I’d personally argue that the only reasons you should go to uni are if a job you want to do requires it, such as teaching or becoming a surgeon, or if you feel incredibly passionate about a subject. (…) I’ve got friends who make guitars for a living and friends who bake pastries in a patisserie, and they didn’t learn those skills by doing A Levels.”

Durf te falen

Dit keer geen blogpost, maar een filmpje. En wel van de Nederlandse singer-songwriter Celine Cairo. Ik kwam dit filmpje toevallig tegen op facebook. Vanaf ongeveer 1.20 geeft ze het advies dat ze zelf wat vaker had willen krijgen, en dat is: blijf spelen, durf te falen. Dit is ook vooral voor alle creatievelingen een heel goed advies

“Onze hele generatie is onwijs gericht op het combineren van allerlei aspecten van hun leven en zijn heel gedreven, maar daarin gaat vaak het experiment en de speelsheid verloren. Mensen vinden het moeilijk om te zeggen: wat tof, je hebt het niet gehaald maar je hebt wel veel geleerd.”

Druk

Het artikel van Laura op haar blog Style Remains was even één groot stuk van herkenning voor mij. Het gaat over de druk die we onszelf soms opleggen, juist ook nadat de studie voorbij is en je het allemaal zelf moet gaan doen. Druk die totaal onnodig is, en eigenlijk is het zelfs zonde om je zo te voelen.

“Dat gevoel van ‘nu is het moment, je moet je moet je moet’, verlamt me soms echt, waardoor ik juíst helemaal geen zin en energie meer heb om iets te doen. Maar wie legt mij die druk op? Helemaal niemand.
Nou, jawel, dat doe ik zelf. En misschien een beetje de tijd waar ‘onze generatie’ in leeft, waarbij de verwachtingen en de mogelijkheden gewoon anders zijn dan een tijd geleden.”

Goed advies: tips voor als je gestresst bent

Dit is even typisch zo’n zelf-hulp artikel dat misschien toepasselijk is. In het uitgebreide artikel ‘Powerful practices for stressed and overwhelmed’ worden fijne tips gegeven die mij ook weer de inspiratie en herinnering gaven hoe ik om moet gaan met die druk waar ik soms ook last van heb. Dit vond ik een mooi citaat:

“Life isn’t meant to be controlled. It’s meant to be lived. This means going through things that change us. It means going through things that aren’t always fun, or pleasant. While you can’t always control the things that happen to you, things you go through, what you can control, is how you react to them.”

Ik denk dat de allerbelangrijkste boodschap, die uit deze 5 quotes naar voren kwam, luidt: vat het allemaal niet te zwaar op. Durf te falen, doe eens iets nieuws. De druk die je voelt, leg je jezelf op. Gewoon gáán is het beste wat je kan doen, en je ziet vanzelf wat er op je pad komt. Het is onmogelijk om in een rechte lijn naar je doel toe te bewegen, en er is waarschijnlijk veel meer mogelijk dan je zelf denkt. Deze jaren zijn voor jezelf, nu kan je gaan ontdekken hoe je je leven zo kan indelen dat jij er blij mee bent. Maar dat hoeft allemaal niet gelijk: we hebben nog alle tijd.

eerder in deze serie
afgestudeerd (01): ik ben een millennial
afgestudeerd (02): stop deze trein
afgestudeerd (03): help ik moet doelen stellen
afgestudeerd (04): alles is niet voorbij