Soms heb ik het idee dat mensen zichzelf wat tekort doen. Zeker betreffende het onderwerp alleen reizen. Wanneer ik vertel over de twee keer dat ik kort in m’n eentje op reis was, reageren mensen vaak vol bewondering. En dan, verzuchtend: “Ik wou dat ik dat ook kon!”. Dan wil ik tegen ze roepen: maar je kán het ook! Jij kan ook in je eentje op reis.

Natuurlijk wil niet iedereen in z’n eentje op reis, en dat hoeft ook helemaal niet. Als je er totaal geen behoefte aan hebt, is er niemand die tegen je zegt dat het moet. De laatste tijd krijg ik echter het idee dat er stiekem best veel mensen zijn die weleens alleen op reis zouden willen. Toch zetten ze de stap niet. Ze vertellen zichzelf dat ze te eenzaam zullen zijn, en dat ze daar niet tegen kunnen. Of ze zeggen tegen zichzelf dat het toch veel te onveilig is, alleen op reis. Sommigen denken misschien dat het saai is. Allemaal logische gedachten, maar toch zijn ze beperkend in de droom om alleen op reis te gaan. Herken jij jezelf hierin? Dan is het onderstaande stuk voor jou <3.

Allereerst: mijn verhaal

Al sinds ik een klein meisje was met grote dromen, was één daarvan om verre reizen te maken. In m’n eentje reizen was daarbij iets wat me extra avontuurlijk leek. Ik heb daarom altijd opengestaan voor de mogelijkheid om alleen m’n weg te vinden in het buitenland. Een grote soloreis is er nog niet van gekomen, maar wel heb ik tot nu toe twee keer voor kortere tijd alleen gereisd: de eerste keer in Italië, de tweede keer in Zuid-Afrika. Natuurlijk vond ik het aan de ene kant enorm spannend. Je weet nóg minder goed wat je moet verwachten, je bent ineens helemaal op jezelf aangewezen. En wat als er iets mis zou gaan?

De waarheid is, er gingen dingen mis. En ik voelde me op sommige momenten ook best een beetje alleen. Maar die twee keren dat ik in m’n eentje in een vreemd land was, behoren tot mijn lievelings-reisherinneringen. Want ze werden overheerst door momenten van overwinningen, het leren kennen van interessante of mega gezellige nieuwe mensen, en een groeiend vertrouwen in mezelf. Ik ben altijd onzeker geweest over mijn sociale vaardigheden, maar tijdens het reizen in mijn eentje werd ik gedwongen om nieuwe contacten te leggen. En dat ging eigenlijk verrassend makkelijk!

De verhalen en herinneringen die ik heb overgehouden aan mijn korte periodes van alleen reizen, zijn me ontzettend dierbaar en zal ik altijd op een bijzondere manier blijven koesteren. Misschien juist wel omdat ze helemaal van mezelf zijn. Daarom gun ik iedereen die het wil, ook het vertrouwen te vinden om alleen te gaan reizen, voor korte of lange tijd.

Ik ben geen bijzonder mens, heb geen speciale eigenschappen die het me makkelijker maakten: als ik het kan, kan jij het ook.

solotravel

Nu jij! 

Wat zijn de dingen die je tegenhouden? Ben je bang voor eenzaamheid, voor gevaar? Wat betreft beide punten geldt eigenlijk: overal zal je reisgenoten ontmoeten. Het zal je verbazen hoe makkelijk en normaal het is op reis om mensen te vragen of je een stukje met ze mee mag reizen, of een dag met ze kan optrekken. Niets nieuws onder de zon voor reizigers. Je heb hiervoor natuurlijk wel wat initiatief nodig, maar mijn ervaring is dat je in zo’n situatie jezelf vanzelf wel dwingt om wat toenadering te zoeken. Daarnaast zal je misschien ook merken dat jij soms mee wordt gevraagd door anderen! Als individu ben je namelijk altijd makkelijker aan te spreken voor anderen. Waarschijnlijk kom je trouwens meer mensen tegen die alleen op reis zijn, en dus ook op zoek naar gezelschap.

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je je intuïtie laat spreken wanneer je besluit je bij een groep aan te sluiten. Ga niet met mensen mee waar je je niet fijn bij voelt. Hier ben je zelf bij, en jij beslist. Dat is ook gelijk één van de voordelen van alleen reizen: je kan alles lekker zelf bepalen! Heb je een dagje zin om eigenlijk gewoon helemaal niets te doen behalve slapen op het strand? Dan doe je dat gewoon! Er is niemand waar je je voor hoeft te verantwoorden.

Nog even over dat alleen zijn

Er zullen altijd momenten zijn dat je tóch even alleen bent. Zorg er echter voor dat je op zulke momenten bent voorbereid, en ze zullen totaal niet problematisch zijn. Bedenk van tevoren vast wat je op een alleen-dag kan doen. Misschien zijn er dingen die je juist fijn vindt om te doen wanneer je alleen bent! Je kan bijvoorbeeld eens een massage nemen, of eindelijk dat boek uitlezen waar iedereen je telkens van afleidt.

Zie het daarnaast als een leerschool, waar je ongetwijfeld sterker van zal terugkomen. Je bent inderdaad op jezelf aangewezen, maar weet hierbij: je kan alles alleen. Je kán in je eentje de weg naar je hostel vinden, al moet je misschien onderweg wat locals om help vragen. Je kán in je eentje in een restaurant zitten, al is het misschien met een boek. Jij kan op eigen benen staan, en alleen op reis zijn zal je extra onafhankelijk en sterk laten voelen.

Daarnaast is het natuurlijk niet zo dat je tijdens je reis niet af en toe kunt overleggen met de mensen thuis. We leven in een wereld waar – bijna – overal internet te vinden is, dus een gesprek is zo geregeld. Het is echt niet “falen” wanneer je toch écht eventjes met het thuisfront wil bellen om te overleggen over je volgende bestemming: dit is normaal, en ik denk dat iedere solo-reiziger zulk soort momenten heeft.

Alleen reizen: waarom?

Er zijn heel veel redenen om alleen te willen reizen. Misschien wil je jezelf beter leren kennen, een frisse start hebben zonder mensen om je heen die je al kennen, jezelf op de proef stellen, of gewoon eens alles lekker zelf bepalen. Hoe dan ook, een soloreis zal je zeker weten een sterker gevoel geven en je tonen hoe onafhankelijk je eigenlijk bent.

Het allerleukst aan alleen reizen? Je zult heel veel nieuwe mensen ontmoeten, veel meer dan wanneer je samen bent. Je bent namelijk makkelijker benaderbaar, en daarnaast neem je zelf waarschijnlijk ook wat meer initiatief. Reizigers zijn over het algemeen hele leuke mensen, die voor van alles openstaan. En er zijn mensen van over de hele wereld, dit zal je perspectieven flink verruimen. Interessante gesprekken over het Leven, of juist een avond party’en met mensen die je de rest van je leven niet meer zal zien: het kan alle kanten op gaan.

“Wanneer je alleen reist, ben je nooit alleen”

Het is grappig dat Yvonne van The Tourist Of Life een paar dagen geleden precies dezelfde boodschap had. Hier lees je 8 bestemmingen die volgens haar perfect zijn om alleen te bezoeken!

Zoals ik al zei: alleen reizen zal een ervaring zijn die je nooit van je leven wilt vergeten. Zorg er wel voor dat je goed voorbereid weggaat. Probeer te bedenken hoe lang je zonder die “veilige basis” kan, waar je even volledig jezelf kan zijn. Hoe geweldig ik het alleen reizen namelijk ook vond, ik weet niet of ik het ook een maand had volgehouden. Oefenen met dagjes alleen uit, bijvoorbeeld, is handig om het op te bouwen en te leren hoe het is om ergens in je eentje heen te gaan. Het belangrijkste wat ik je wil meegeven is echter: wanneer je alleen reist, ben je in mijn ervaring nooit echt alleen – mits je naar de juiste plekken gaat.

 

Hé, solo-reiziger in spé! Heb jij nog vragen over alleen reizen? Stel ze dan hieronder in de comments!:) Ik ben heel benieuwd wat jij graag wilt weten.