Inspiratie gaat niet alleen over creatief zijn. Ik zie inspiratie als een gevoel, iets dat me helpt om inderdaad creatief te zijn, maar ook om positief in het leven te staan en de dingen te bereiken die ik nastreef. Om maar een paar dingen te noemen. Wanneer ik me geïnspireerd voel, gaan de dingen meer vanzelf, dan zit ik als het ware in die bekende flow. Ineens zie ik kansen in plaats van obstakels, ben ik geduldiger, maar neem ik tegelijkertijd ook meer “risico’s”. Inspiratie geeft me meer vertrouwen, moed, en ook creativiteit. Inspiratie is daardoor heel belangrijk voor me, en ik wil er in 2017 meer aandacht aan gaan besteden.

Maar, niet onbelangrijk: wat doe ik om die inspiratie te krijgen en vast te houden?

Aangezien ik inspiratie niet zie als iets wat je zomaar op een willekeurig moment overkomt, probeer ik er wat bewuster mee om te gaan welke dingen me dat fijne gevoel van inspiratie geven. Ik heb geprobeerd een lijst samen te stellen van alle dingen die dat voor mij doen. Bij het samenstellen van deze lijst kwam ik er achter dat er eigenlijk zó veel dingen inspirerend kunnen zijn! De belangrijkste deel ik hieronder met je.

Wat ik doe om geïnspireerd te blijven

Natuur

Allereerst vind ik in de natuur altijd een bron van inspiratie. Het maakt niet zo veel uit waar. Aan het strand met de wind door mijn haren, of in het bos met het licht sprookjesachtig door de bladeren schijnend. Het belangrijkste is dat ik even weg ben van de drukke mensenwereld, het tempo van de natuur overneem, de frisse lucht inadem. Terugkomen van een wandeling in de natuur voelt altijd alsof mijn hoofd even is leeg gespoeld, en klaar is voor nieuwe dingen.

Omringen met positiviteit

Mezelf omringen met mensen die positive vibes uitstralen, is iets waar ik zelf ook ontzettend blij van word en ik denk dat ieder mens dat heeft. Dit kan aan de hand van fijne en inspirerende vrienden, maar er zijn nog heel veel meer mogelijkheden om die positiviteit op te zoeken. Ik kijk bijvoorbeeld graag naar bepaalde YouTube-kanalen, omdat de personen erachter me inspireren. Een goed voorbeeld van de laatste tijd is Zoë van Professional Wild Child. Ze werkt hard om haar dromen waar te maken en volgt hierbij compleet haar eigen pad. Ook podcasts kunnen soms voor dat extra beetje inspiratie en motivatie zorgen. Ik vind de podcast van de sympathieke Jen Carrington, genaamd ‘Make It Happen’, altijd erg fijn.

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om je woonruimte tot een inspirerende plek te maken. Hang inspirerende quotes of afbeeldingen op, zet wat dingen neer waar jij blij van wordt. Zorg dat je door je werkplek zin krijgt om te werken, dat je bed een ultieme rustplek is, en dat alles uitstraalt waar jij voor staat. Ik probeer zelf, naast thuis te werken, ook af en toe naar een leuk koffiezaakje te gaan, waar ik het gevoel heb omringd te worden door creativiteit en mensen met een doel. Dat helpt me ook enorm om lekker aan de slag te gaan!

Schrijven

Mijn truc om ruimte te maken voor inspiratie is schrijven. Geen wonder dat ik ooit begon met bloggen, hè? Tegenwoordig pak ik weleens een word-document, of liever gewoon een kladblok met een pen erbij, en begin ik in het wilde weg te schrijven. Gewoon alles wat ik me opkomt, schrijf ik op. Ook het boodschappenlijstje dat ergens in mijn hoofd rondhangt. Als het eenmaal op papier staat, kan ik het namelijk loslaten – en dán komen de goede ideeën.

“Zomaar”

“Waarom doe ik dit?”, is een vraag die je jezelf misschien wel eens stelt. Soms heb ik het gevoel dat álles wat ik doe een doel of functie moet hebben. Maar het kan heel verfrissend zijn omdat idee eens los te laten, en iets te doen gewoon omdat het kan. Zomaar. Zo heb ik vorig jaar bijvoorbeeld een kleurboek gekocht – net zoals de rest van Nederland – en dat was iets waar ik echt totaal geen doel of functie bij kon verzinnen, behalve dat ik het gewoon leuk vond om te doen. En dat was af en toe heel fijn.

Overigens kan het ook gewoon helpen je mindset te veranderen. Ga je studeren? Probeer dan niet jezelf te vertellen dat je dat gaat doen omdat het “moet”, omdat je een deadline moet halen, of omdat je een hoger cijfer wilt. Zeg eens tegen jezelf dat je gaat studeren omdat je dat wilt. Kijken wat dat verandert.

Met mensen

Met mensen praten kan me soms zo veel inspiratie geven! Vooral wanneer het is met vrienden die iets bijzonders gaan doen, die nieuwe plannen hebben. Dat geeft echt zo’n boost aan jezelf. Soms is het ook juist heel leuk om met nieuwe mensen te praten. Daardoor leer je namelijk weer een stukje van de wereld kennen wat je tot dan toe nog niet kende. Daarnaast zorgt het er bij mij altijd voor dat mijn zelfvertrouwen groeit, wanneer het gesprek met een nieuw iemand goed gaat.

Zonder mensen

Maar natuurlijk is het ook af en toe even tijd om alleen te zijn. Wat je ook doet op zulke momenten, je even helemaal afsluiten van de buitenwereld is soms gewoon even nodig. Ik combineer dit vaak met mijn punt over natuur, maar een avond alleen in mijn kamer met de kaarsjes aan vind ik soms ook heel fijn. Dit zijn de momenten dat ik niet met anderen, maar met mezelf in gesprek ben, figuurlijk gezien, en kan uitvogelen wat mij nou eigenlijk bezighoudt.

Internet

Natúúrlijk mag het internet niet ontbreken als bron van inspiratie. Er is gewoon zo veel te vinden op het internet! Als je een beetje weet waar je moet zoeken, kan het geweldige resultaten hebben. Let op: blijf alleen niet te lang hangen op het internet, want dan voel je je aan het eind juist leeggezogen. Dat heb ik tenminste, herkennen mensen dat?

De grootste inspiratiebron op het internet is waarschijnlijk Pinterest. Ik heb het een tijdje geleden ook omarmd, en een board aangemaakt met plaatjes die mij dat geïnspireerde gevoel geven. Ook heb ik een board met heel veel quotes, want ook daar haal ik geregeld heel veel inspiratie uit. Wat zijn jouw lievelings-pinterest boards?

Naast Pinterest hou ik voor het opdoen van inspiratie ook heel erg van tumblr, voor zowel quotes als foto’s, en instagram is natuurlijk ook een goed medium om omringd te worden met inspirerende afbeeldingen. Daarnaast krijg ik dat geïnspireerde gevoel echt van sommige blogs die ik volg, zo ben ik de laatste tijd écht fan van Free People Blog.

Muziek

Ik heb een hele grote afspeellijst in Spotify staan waar álle nummers in staan waar ik blij van word, waar ik energie van krijg. Voor het schrijven van veel blogs zet ik die lijst even aan, en dan kom ik dus zo in die flow waar ik het al over had. Sommige mensen houden er heel erg van om in de ochtend ook energieke muziek op te zetten, zo beginnen ze extra vrolijk aan hun dag. Ik moet toch wel even beginnen met wat rustigers, maar dat houdt nog steeds in dat muziek me in een bepaalde state of mind brengt waarin ik me goed voel.

Hier lees je trouwens meer over de muziek waar ik van hou!

Sport en meditatie

Het is natuurlijk algemeen bekend dat regelmatig sporten en gezond leven, een mens beter doet voelen. Daarom heb ik dit ook in het rijtje van inspirerende dingen gezet: zonder ooit te sporten, zou ik me nooit geïnspireerd kunnen voelen. Ik hou heel erg van yoga en dat vind ik extra inspirerend: niet alleen omdat het een stuk persoonlijker is, maar ook omdat ik de omgeving van de yogaschool zo fijn vind. Ik heb altijd het idee bij de docenten dat ze echt iets doen waar ze gelukkig van worden, en daar haal ik dus inspiratie uit.

Wat mediteren betreft, dat is misschien niet voor iedereen weggelegd. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat je het aan de hand van fijne apps zoals Headspace het altijd kunt leren, als je maar echt wilt. Voor mij helpt af en toe een moment echt helemaal niets doen echt om de ruimte te maken voor dat geïnspireerde gevoel. Wanneer ik dit ’s ochtends doe, begin ik goed aan een nieuwe dag.

Kunst

Kunst kan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Wanneer ik naar een museum ben geweest, een voorstelling heb gezien, een goede film heb gekeken of wat dan ook, voel ik me ontzettend geïnspireerd. Het voelt dan alsof mijn hoofd weer is gevuld met nieuwe ideeën en beelden, die ik zelf kan vertalen naar iets dat bij mij past. Het is daarom echt mijn doel voor 2017 om vaker naar een museum te gaan of een arthouse film te bekijken.

Ruimte creëren

Een beetje abstract misschien, maar eigenlijk is het heel praktisch: ruim je kamer op, ruim ook die rommelkastjes eens op, gooi kleren weg die je al twee jaar niet meer hebt aangehad. Vervolgens: plan tijd in om naar een museum te gaan, om een lange boswandeling te maken, of om iets anders te doen waar jij dat geïnspireerde gevoel van krijgt. In andere woorden: creëer ruimte in tijd en ruimte. Zo maak je plaats voor de inspiratie.

Opdrachten verzinnen

Je kan ook actief aan de slag om inspiratie en/of creativiteit op te roepen. Om maar een voorbeeld te geven: eigenlijk is deze blog één grote opdracht van mij aan mezelf, om mezelf te voeden met inspiratie en om creatief bezig te zijn. Je kan jezelf een schrijfopdracht geven, of een tekenopdracht als dat meer jouw ding is. Of begin ook eens een project, waarbij je jezelf bindt aan bepaalde deadlines. Een klein beetje druk erachter kan soms juist zorgen dat je dingen bereikt, die je anders niet had gedaan.

Tot slot: inspiratie gaat volgens mij over de wisselwerking tussen het vinden van leegte, en aan de andere kant jezelf voeden met dingen of mensen die je inspireren.

Wat doe jij om geïnspireerd te blijven, heb je misschien nog extra tips die écht aan dit lijstje toegevoegd zouden moeten worden? En wat betekent inspiratie precies voor jou?