Misschien is het jullie nog nooit opgevallen, maar het woord ‘muziek’ is bijna vanaf het begin al het grootste in mijn categorieënwolk die je onderaan elke pagina vindt. En dat is niet voor niets, want muziek is mijn passie en ik word er altijd ontzettend blij van, of ik nou muziek luister of zelf maak. Eén van de manieren waarop ik muziek met jullie deel is met ‘The Jukebox’, waarin ik een nummer of artiest belicht die ik tof vind.

In het kader van het tweejarig bestaan van mijn blog leek het me leuk om eens een overzichtje te plaatsen naar de edities van The Jukebox die tot nu toe langs zijn gekomen. Omdat ik nog steeds van mening ben dat het gewoon ontzettend leuk is voor jullie om die liedjes te leren kennen, of juist iets te luisteren wat je al heel lang niet meer gehoord had. Dus daar gaan we!

 

Het allereerste nummer dat ik besprak in deze serie was een geweldig nummer waar ik echt gelukkig van word: Feeling Good van Nina Simone. Ik bewonder haar altijd al enorm om haar stem, haar pianospel (en dat dan tegelijk) en om haar nummers. Dit nummer is een perfect begin van je dag, van de zomer, of van een ander moment om vrolijk van te worden.

Ook dit nummer is een heerlijk zomers nummer, van eigen bodem: In het gras van Eefje de Visser. Haar teksten zijn altijd heerlijk en dit nummer is er echt een om helemaal in weg te zakken. Ik had haar eerste plaat al helemaal grijsgedraaid toen ik dit artikel online zette, en inmiddels haar tweede album ook al.

“Want ik viel achterover in het gras
en zag wat het belangrijkste was
m’n leven draait als dag en nacht
was dat niet wat zo prachtig was”

Laura Mvula is nog steeds niet helemaal doorgebroken in Nederland, geloof ik, maar haar album vind ik nog steeds geniaal. Het nummer She met bijbehorende clip vond en vind ik heel erg mooi, vooral omdat het echt een boodschap in zich meedraagt. Ik schreef: “Eerst dacht ik, vanwege de clip, dat het over een arm meisje ging in een derdewereldland, dat het zwaar heeft. Maar hoe vaker ik het luister, hoe meer ik het gevoel heb dat het over elk van ons gaat. En dat het liedje ons wil vertellen dat we niet de moed moeten verliezen, niet de hoop moeten opgeven.” Ook muzikaal is het prachtig, met een heel soulkoor erin verwerkt en nog veel meer.

Het volgende nummer waar ik aandacht aan wilde besteden, was I can’t write left handed. Origineel van Bill Withers, maar onder andere gecovered door John Legend & The Roots. Beiden op zichzelf staande, hele mooi nummers.

Een tijdlang was ik ook echt fan van Nneka, een Nigeriaanse zangeres. Haar muziek is een mengelmoes van hiphop, R&B, soul.. Heartbeat is een van haar meest toegankelijke én meest bekende nummers. Het gaat over de duivelse rol van Shell in Nigeria, maar kan ook begrepen worden als een liefdesverhaal.

Ik was op het Songbirdfestival en werd verliefd op Jack Savoretti. Daarom schreef ik ook een Jukebox over zijn sexy stem en gitaarspel.

Een jaar geleden ongeveer heb ik het nummer Graceland van Paul Simon héél vaak geluisterd, omdat dit het nummer was waar ik op elk moment energie en moed van kreeg. De zin “losing love is like a window in your heart, everybody sees you’re blown apart, everybody feels the wind blow” zal nooit uit mijn hoofd weggaan. Eigenlijk is gewoon het hele album geweldig. Ik kwam erachter dat Paul Simon de muzikale ideeën heeft opgedaan in Zuid-Afrika. Super tof, toch?

David Gray werd ook een keer besproken in The Jukebox. Zijn stem is een hele fijne om naar te luisteren, en het nummer Foundling heb ik helemaal stuk gedraaid.

Een heel onbekend bandje waar ik wel écht een keer over wilde schrijven op Her Human Universe, is Peggy Sue. Donker, lekker stevig maar toch ook melodieus. Cut My Teeth was m’n lievelingsnummer.

De laatste editie van The Jukebox is vrij recent en was gewijd aan Joni Mitchell. Een fenomeen onder de singer-songwriters, zou ik bijna willen zeggen. In het begin vond ik het vaak moeilijk naar haar te luisteren, maar ik ben nu volledig om. Ik kon eigenlijk niet kiezen tussen nummers, maar als ik écht moet kiezen is mijn persoonlijke favoriet denk ik The Dawntreader.

Dat er nog maar vele edities van The Jukebox mogen volgen!