Het was wel weer eens tijd voor een jukebox. De artiest van deze week wilde ik lang bewaren, totdat ik veel bezoekers zou hebben. Maar ik wil het eigenlijk gewoon nú posten. Ik vind haar geweldig, ik vind haar muziek ijzersterk. Ze komt uit Afrika en de Afrikaanse invloeden zijn in haar muziek goed te horen, ze wordt vergeleken met veel grote artiesten zoals Bob Marley, Lauryn Hill en vele anderen maar toch heeft ze een volledig eigen sound die nog wel het meest weg heeft van hiphop. Ze schrijft muziek met een boodschap, haar teksten zijn veelal geïnspireerd op het onrecht in haar geboorteland Nigeria. Maar daarnaast is die muziek gewoon heel erg lekker om naar te luisteren. Ik heb het natuurlijk over Nneka.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar tot twee jaar geleden had ik nog nooit van Nneka gehoord. Nietsvermoedend ging ik naar het Bevrijdingsfestival in Zwolle, en daar had zij een optreden op een van de kleinere podia. Ik zag een Afrikaanse vrouw in kleurige kleding en het publiek stond te swingen. Op het moment dat ik tussen al die mensen ging staan, begon er een nieuw nummer: Heartbeat. Ik merkte al snel dat dit een van haar hits moest zijn, want het een groot deel van het publiek kon het nummer woord voor woord meezingen. En ik werd ook aangestoken door haar energie en door de beat van het nummer. Het optreden duurde helaas niet meer zo lang, maar vanaf dat moment was ik fan.

Dit nummer kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. De tekst leent zich voor het stukgaan van een relatie tussen man en vrouw, maar dat is niet waar Nneka het over geschreven heeft. In interviews vertelt ze dat ze het geschreven heeft over de relatie van Nigeria, of Afrika, met de westerse landen. Heartbeat gaat over de corrupte oliemaatschappijen die de samenleving in Nigeria kapot hebben gemaakt, en daar gewetenloos nog steeds mee doorgaan, om maar zoveel mogelijk winst te maken. Een interview met Nneka waarin ze de inspirate voor dit nummer toelicht vind je bijvoorbeeld hier.

Naast het feit dat ik de muziek van Nneka heel fijn vind en er vaak naar luister – er zijn nog heel veel andere nummers die je echt een keer gehoord moet hebben, elk nummer heeft een ander karakter. Luister bijvoorbeeld het wat lichtere ‘Come with me’, het gezellig Afrikaans klinkende ‘From Africa 2 U’, de reggae-achtige beat van ‘The uncomfortable truth’, het gevoelige ‘Restless’ of het rap-achtige ‘Soul is heavy’… zoals je ziet, genoeg keus en ik vind al haar muziek geweldig – inspireert Nneka me. Ze maakt muziek over wat er aan de hand is in de wereld, het gaat niet alleen over Nigeria maar volgens haar kan je haar teksten betrekken op elk land ter wereld. Overal is onderdrukking en corruptie, de wereld zit vol met onrechtvaardigheid. En zij laat ons weten dat we allemaal ervoor moeten zorgen dat we daar zélf in ieder geval niet aan meewerken en dat we doen wat in onze macht ligt om de wereld misschien zelfs een klein stukje beter te maken.

Tot slot een quote van de artiest herself: ‘If you want me to just play a tune and shut up about my beliefs, you can go to hell!’ Duidelijk, Nneka.

Tot volgende week!
Liefs, Sonja