De vierde JUKEBOX alweer! De afgelopen drie keer waren allemaal liedjes van een vrouw, dus hoog tijd voor wat mannelijkheid hier! Ik heb gekozen voor een artiest met een warme, soulvolle stem, waar ik heel graag naar luister. Iedereen kent hem, hij heeft vele hits gehad en mooie albums uitgebracht. Ik heb de grote hoop hem ooit nog eens live te mogen zien. John Legend!

Maar het gaat vandaag niet alleen over John Legend. Het nummer wat ik van hem heb gekozen, afkomstig van zijn meest recente album ‘Wake Up!’ is namelijk een cover van Bill Withers. Hij vertelt aan het begin van zijn nummer waar hij het over heeft geschreven. Een jongeman, net terug uit de (Vietnam-)oorlog. Zijn rechterarm is eraf geschoten. En hij zegt: “I can’t write left-handed. Would you please write a letter, write a letter to my mother?”

Deze versie van Bill Withers is best aangrijpend, vind ik. Helemaal met al die verschrikkelijke foto’s erbij uit de Vietnam-oorlog, trouwens. Maar zijn stem is ook zo rauw en hij vertelt het verhaal heel goed.

Dit is dus een liedje over oorlog, en de verschrikkelijke gevolgen daarvan. Bill Withers schreef het naar aanleiding van de Vietnam-oorlog, maar tegenwoordig is het nog steeds zo dat er militairen uit Europa en Amerika uitgezonden worden naar andere landen. Ze worden opgeleid om te vechten, maar kunnen nooit écht voorbereid worden op wat ze daar aantreffen. Ik vraag me af en toe ook wel eens af hoe lang we daar nog mee door moeten gaan…
Hieronder zijn versie van het nummer.

Een hele andere sound dan Bill Withers. Door de clip krijg je echt een idee van een stelletje muzikanten die gewoon even wat geweldige muziek eruit rammelen, heel leuk. Ik hou hier wel van!

En even tussendoor: John Legend heeft ook een vrij nieuwe single ‘Who do we think we are’. Heel fijn, klik hier om ‘m te luisteren.

Liefs, Sonja