Jaaaa hij is er weer: The Jukebox is terug van weggeweest! In deze rubriek wil ik mooie muziek met jullie delen. Telkens staat er een artiest centraal die ik mega tof vind. Soms oud, soms nieuw. Soms overbekend, soms nog helemaal niet bekend. Omdat ik het leuk vind om over muziek te schrijven en om jullie mooie muziek te laten luisteren šŸ™‚

Dit keer staat Joni Mitchell centraal. Een hele bekende naam natuurlijk, maar ik denk dat er niet zo heel veel mensen meer zijn die haar Ć©cht luisteren. Ik heb het ook heel lang beperkt gehouden tot enkele nummers, totdat ik haar afgelopen najaar echt ontdekte. Ze is voor mij een van dĆ© (vrouwelijk) singer-songwriters uit de popgeschiedenis – en niet alleen voor mij, trouwens. Even wat informatie van Wikipedia: Joni Mitchell is in 1943 geboren in Canada (en ze leeft nog, kwam ik net achter! Hallelujah, er bestaat theoretisch gezien nog een kans haar ooit live te zien!). Ze werd vooral bekend met haar nummers Woodstock en Big Yellow Taxi, nummers die iedereen nu nog steeds kent, al dan niet in een andere versie. Toen ze eenmaal in aanraking kwam met jazz, werden haar nummers steeds ingewikkelder en virtuozer (als dat een woord is).

Ik vind haar teksten geweldig. Haar melodieƫn zijn heel apart en af en toe moest ik daar een beetje aan wennen, net als aan haar soms bijna klassiek-achtige manier van zingen. Haar nummers hebben echter allemaal een boodschap en dat is wat ik er zo geweldig mooi aan vind. Samen met haar gitaar, die ze vaak in een open stemming heeft (voor de gitaarspelers onder ons), wat erg mooie harmonieƫn creƫert.

God wat een moeilijke termen allemaal als je verder zelf niet bezig bent met muziek. Laat ik snel maar wat van haar laten horen, dan kan je het zelf horen!

Prachtig nummer dit, met een geweldige tekst.

Tears and fears and feeling proud, to say “I love you” right out loud
Dreams and schemes and circus crowds, I’ve looked at life that way
But now old friends are acting strange, they shake their heads, they say I’ve changed
Well something’s lost and something’s gained in living every day

I’ve looked at life from both sides now
From win and lose, and still somehow
It’s life’s illusions I recall
I really don’t know life at all

En dan nog deze, iets minder bekend maar ik heb hem helemaal stuk geluisterd.

Peridots and periwinkle blue medallions
Gilded galleons spilled across the ocean floor
There’s treasure somewhere in the sea, he will find where
Never mind their questions there’s no answer for

But the roll of the harbor wake, the songs that the rigging makes
The taste of the spray he takes, and he learns to give
He aches and he learns to live
He stakes all his silver
On a promise to be free
Mermaids live in colonies
All his sea dreams come to me

Wat een geweldige tekst, toch? Die woorden, waarvan ik er een heleboel zelfs niet eens ken. De prachtige beeldspraak. Het is als een gedicht dat je heel vaak moet overlezen om er steeds meer betekenis in te vinden.

Als je die hierboven mooi vond, moet je ook nog echt even dit mooie nummer luisteren, een heerlijke sfeer heeft het:

Oh god, ik vind het altijd zo moeilijk, dit. Het liefst zou ik jullie ALLES willen laten horen, maar dan begint niemand eraan natuurlijk. Keuzes maken is moeilijk. Ik raad je dan vooral ook aan om gewoon zelf op Spotify of Youtube op zoek te gaan en te ontdekken welke nummers jij mooi vindt.

Kenden jullie Joni Mitchell al goed, of is dit toch een beetje nieuw voor jullie? En wat vind je ervan? Laat het me weten, ik ben erg benieuwd!!