Deze inspirerende TED-talk wil ik graag met je delen.

Chimamanda Adichie vertelt in een kleine twintig minuten over het gevaar van het toekennen van slechts één verhaal aan een groep mensen. Het deed me denken aan hoe er deze weken veel over vluchtelingen gesproken wordt. Aan de ene kant als een grote bedreiging, aan de andere kant als slachtoffers. Misschien zijn ze wel beide, en hoe dan ook zijn ze nog veel meer dan dat. Want ook zij zijn mensen, met elk een individueel verhaal.

Maar in dit filmpje wordt het allemaal veel beter uitgelegd. Het is zeker die twintig minuten van je tijd waard! Chimamanda is een hele goede spreker en geeft levendige, soms zelfs grappige voorbeelden, zonder ooit zichzelf boven anderen te plaatsen.

De vaak negatieve verhalen die over “vreemdelingen” verteld worden, zijn weliswaar niet (volledig) onwaar. Het probleem zit ‘m erin dat dat vaak de énige verhalen zijn die verteld worden, terwijl er nog zoveel andere, meer positieve en inspirerende, verhalen te vertellen zijn. Laten we ons daar met z’n allen bewust van blijven, en niet alleen afgaan op one single story.

Misschien wil ik in het vervolg vaker inspirerende TED talks gaan delen, ik merk zelf dat ik die korte praatjes soms enorm inspirerend kan vinden en dat ze nog dagen lang in m’n hoofd blijven naklinken. Wat vinden jullie van dit idee?:)