Soms is het lastig om tijd te vinden voor de dingen die je leuk vindt. Als scriptie-schrijvende en parttime muzikant-to-be (daar heb ik even twee hele nieuwe termen uitgevonden om mezelf te beschrijven in deze levensfase, hallelujah!) weet ik er alles van. Of het nou bloggen is, tekenen, schilderen, schrijven, dansen, tuinieren, bakken..  you name it, er is vast zo’n bezigheid waar je altijd erg blij van wordt maar waar je maar niet aan toe lijkt te komen. Ik ken het.

Voor mij is het muziek maken. Al m’n hele leven roep ik dat ik muzikant wil zijn, een van mijn grootste dromen is om met een eigen show te toeren, ik geniet met volle teugen van optreden en altijd als ik zing voelt het alsof ik doe waarvoor ik op deze aarde gezet ben. Tenminste, dat is de positieve kant van het verhaal. Aan de andere kant maakt muziek me onzeker, geeft het me het gevoel dat ik faal, zorg het ervoor dat ik constant mezelf aan het vergelijken ben, maakt het me van tijd tot tijd zelfs jaloers. Hoe dan ook, ik ontkom er niet aan, dat weet ik ondertussen wel zeker. En eerlijk gezegd, al zitten er moeilijke kanten aan, ik ben ontzettend blij dat me de liefde voor muziek is gegeven. Niet zeuren dus maar doen!

Misschien herken jij dit bovenstaande als creatieveling. Of misschien beschouw je jezelf niet als creatief, maar geniet je er gewoon van om creatief bezig te zijn (geheimpje: dan ben je dus gewoon creatief, hoor). In ieder geval denk ik dat het voor iedereen heel gezond is om van tijd tot tijd zijn of haar creativiteit los te laten. Daarom heb ik een idee voor je: stel een Creatieve Dag in. Ik plan nu eens per week zo’n dag in, en ik merk dat het echt fijn is om regelmatig even een hele dag vrij te plannen voor de dingen die ik belangrijk vind, maar er te vaak bij in schieten.

Creatieve Dag

Waar moet een creatieve dag uit bestaan?

Ja dat is nou natuurlijk juist het leuke: dat bepaal jij helemaal zelf! Het ligt eraan wat jij belangrijk vindt, wat je graag wil leren en waar je blij van wordt. Maak eens een lijstje met de dingen die je op creatief punt zou willen doen: wat wil je beter leren, en hoe kan je dit bereiken? Maak daarnaast ook wat ruimte voor de dingen die je al kan, maar die gewoon fijn zijn om te doen. Een beetje freeriden, zeg maar.

Daarnaast is inspiratie natuurlijk onmisbaar. Lees hier mijn hele gids ‘Wat ik doe om geïnspireerd te blijven’. Eén van de dingen die daarin staan, en die ik sowieso op elke creatieve dag wil doen, is even naar buiten. Gewoon een rondje lopen, frisse lucht inademen, inspiratie van de bomen plukken. Een ‘free-writing’ oefening kan ook heel bruikbaar zijn op zo’n creatieve dag, zo zet je als het ware even het kraantje naar je creatieve brein open.

Hoe ziet mijn creatieve dag eruit?

Eens in de maand hou ik een blog-dag, dan schrijf ik zo veel mogelijk van mijn blogs. Mijn creatieve dag is daardoor echt puur gericht op het muziek maken. Ik combineer wat theoretischere dingen met creatief bezig zijn, of dat is in ieder geval de bedoeling. Ik moet heel eerlijk bekennen dat een échte creatieve dag nog niet gelukt is, mede doordat ik nog geen eigen kamer had. Nu dat wel het geval is, hoop ik dat ik elke week het volgende lijstje kan afwerken:

  1. Songanalyse (kritisch naar een liedje luisteren, want je maakt wat je luistert)
  2. Datzelfde liedje coveren met piano
  3. Datzelfde liedje spelen op gitaar, eventueel met omkeringen (mijn gitaarskills moeten echt eens wat beter worden, namelijk..)
  4. Cover opnemen
  5. Improviseren
  6. Liedje schrijven volgens opdracht (Ik wil een grote pot maken met allerlei opdrachten om liedjes te schrijven. Jezelf limiteren werkt vaak erg goed om tot een creatie te komen)

Creatieve Dag - Muziek

Zo zit ik dan dus! In mijn fijne “muziekhoekje” met mijn piano, gitaren, en laptop en pen & papier bij de hand.

Deze week staat een klein beetje in het teken van het parttime muzikant zijn. Aanstaande woensdag komt er namelijk een heel uitgebreide gids online: De Gids Om Jezelf Als Muzikant Te Ontwikkelen – voor wanneer je zoals ik al een “normale” studie doet, maar wel graag verder wil komen in de muziek.

Happy creating!