Inspiratie is geen creativiteit. 

Creativiteit is obstakels te lijf gaan, problemen oplossen, en daarbij dingen op een nieuwe manier met elkaar combineren.

In mijn zoektocht naar de creatieve flow heb ik altijd veel frustraties gekend. Ik denk dat iedereen dit wel kent: stel, je wil een boek gaan schrijven. Daar zit je dan, achter je mooiste bureau, een nieuw word-bestand open, de cursor afwachtend knipperend op je beeldscherm… En dan overvalt een soort angst je. Je moet nu een heel BOEK gaan schrijven, maar waar begin je dan? Aarzelend zet je wat woorden op papier, maar na even nadenken is het een nee: snel weer weghalen. En zo gaat het door. Misschien komt er na verloop van tijd wel wat uit, maar het gaat heel langzaam en moeizaam, en je bent constant bang om te falen.

Herkenbaar? Voor mij wel, maar dan wat betreft het schrijven van liedjes. Het werkte in dat geval ongeveer hetzelfde: ik ging achter mijn piano zitten met een leeg wit blad voor me, en probeerde er een liedje uit te krijgen. Elke keer als dat dan niet lukte, was ik super gefrustreerd. Niet echt motiverend om de volgende keer weer achter die piano te kruipen, natuurlijk.

Mijn oplossing: kleine doelen stellen

Maar sinds een paar weken heb ik ineens de “oplossing” gevonden, en die wil ik natuurlijk heel graag met jullie delen. Die oplossing is eigenlijk heel simpel: het is het stellen van kleinere doelen. In plaats van tegen mezelf te zeggen: ‘je gaat nu een heel nummer schrijven’, geef ik dus kleine songwriting-opdrachten aan mezelf. Ik heb een hele lijst verzameld met opdrachten die ik kan doen. Sommige daarvan zijn opdrachten om een heel liedje te schrijven – de kunst is in dat geval om het te blijven zien als een oefening, en niet alsof ik nu gelijk de monsterhit van mijn songwrite-carrière moet schrijven. Door het schrijven meer als oefening te zien en me niet druk te maken over het einddoel, kan ik productiever te werk gaan.

Heel veel van die opdrachten zijn echter hele kleine opdrachten. Zo zitten er opdrachten tussen die eigenlijk alleen de voorbereiding zijn voor een liedje. Dat kan bijvoorbeeld zijn: het opschrijven van allerlei potentiële titels voor nummers. Of een brainstorm-sessie houden bij een bepaald onderwerp. Of free-writing over een bepaald object. Deze opdrachten leiden nauwelijks tot liedjes, maar ze doen iets veel belangrijkers: ze houden me in een soort creatieve flow, en ze halen de grote druk weg van het moeten schrijven van iets geniaals. Wanneer ik aan een opdracht begin waarvan ik weet dat het waarschijnlijk sowieso geen liedje gaat worden, kan ik gewoon zonder na te denken alles opschrijven wat ik wil.

Dat brengt me gelijk op het volgende punt, dat gaat namelijk over het creatieve proces tijdens het schrijven. Het is echt héél erg belangrijk om te leren hoe je je innerlijke criticus uit kan zetten terwijl je nog in het schrijfproces zit. Eigenlijk hoort het namelijk gescheiden te blijven:

creatief zijn, dingen opschrijven >> en daarna pas >> kritisch zijn, schrappen en aanpassen

Terwijl je aan het creëren bent, wil je namelijk niet dat er telkens een soort duiveltje over je schouder mee zit te kijken die alles afkraakt wat je aan het doen bent. Ik weet nog niet precies hoe je dit het best kan bereiken, behalve dus door het middels kleine doelen te stellen meer te oefenen. Wat ook wel werkt, is natuurlijk juist veel meer te gaan creëren: als je elke dag iets maakt, kan je sowieso niet verwachten dat je elke dag een meesterwerk maakt. Door veel te blijven maken, houd je je eigen verwachtingen dus wat lager.

Voor sommige mensen kan ik me voorstellen dat het fijn is om de twee verschillende processen – creëren en corrigeren – echt van elkaar gescheiden te houden. Zo kan je ervoor kiezen om op maandag allemaal ideetjes te verzinnen en deze op te schrijven, en een paar dagen later er pas je kritische blik op los te laten. Zo krijg je wat meer afstand van je eerste ideeën en lukt het misschien ook wat beter om er onbevooroordeeld naar te kijken. Sowieso is je werk een tijdje laten liggen vaak heel handig als je ergens een nieuwe draai aan wil geven.

Kortom, het gaat dus allemaal over een creatieve flow waar je graag in wil blijven. Om dit echt te bereiken kan je ook gewoon gedurende de week kleine dingetjes in notebooks op blijven schrijven, en jezelf blijven voeden met inspirerende kunst van anderen.

 

 

 

Mijn hulpmiddelen

Ik wilde graag even een paar dingen met je delen die mij hebben geholpen om tot dit besef te komen, en om het ook echt te gaan toepassen. Het zijn simpele dingen, maar wie weet brengt het jou ook weer op ideeën.

Allereerst zijn de kleine songwriting-opdrachten voor mij echt het allerbelangrijkst op dit moment. Ik heb een soort grote pot met daarin allerlei briefjes, waarop ik die opdrachten opgeschreven heb. Ik heb ze verzameld van verschillende websites, van mijn zangcoach, en van de songwriting guide van Chris Kok die ik al eens eerder heb genoemd, maar die ik niet genoeg kan aanprijzen.

Een nieuwe aanwinst van mij, ook erg interessant onder alle songwriters onder ons, is het boek ‘Writing better lyrics’ van Pat Pattinson. Hij heeft lesgegeven aan onder andere John Mayer en Gillian Welch – alsof dat al niet cool genoeg is – en heeft in dit boek al zijn tips én oefeningen voor het schrijven van songteksten verzameld. Ik ben er nu pas net in begonnen, maar weet zeker dat ik er ontzettend veel uit zal kunnen halen!

Misschien niet wat je verwacht, maar het maken van een planning is ook iets wat mij momenteel enorm helpt. Muziek maken is nou eenmaal niet mijn enige bezigheid, en dus is het soms heel erg lastig om er ook echt de tijd voor vrij te maken die ik eraan wil besteden. Door het in te plannen, verzeker ik dat ik er echt tijd voor heb én het ook echt ga doen. Bij het inplannen hou ik er ook rekening mee dat ik altijd iets meer tijd en ruimte in mijn hoofd nodig heb wanneer ik creatief bezig wil zijn – dit doe ik dus vrijwel altijd op een weekenddag, wanneer ik niks aan mijn studie hoef te doen.

Tot slot zijn er nog 2 artikelen de afgelopen weken op mijn pad gekomen die precies passen bij het thema van deze post. Allereerst is dat The Power of Setting Small Songwriting Goals, met daarin een aantal suggesties van kleine dingetjes die je kan doen als je niet een heel liedje gaat schrijven. Het andere artikel is Creative angst: a guide to getting over creative block, imposter syndrome and fear of the blank page. Precies dat waar veel creatievelingen bang voor zijn, wordt behandeld in dit artikel.

Kleine doelen stellen: de gouden regel voor het leven?

Ik gebruik in dit artikel het stellen van kleine doelen als een soort gouden regel voor het stimuleren van je creativiteit, maar eigenlijk denk ik dat je dit principe op heel veel vlakken in je leven kan toepassen. Een klein voorbeeld is voor mij mediteren. Hoe fijn ik dat ook vind om te doen en hoe rustig ik er altijd van word, toch vind ik het moeilijk om er echt de tijd voor te nemen. Sinds ik een tijdje heb besloten dat 2 of 3 minuten mediteren óók goed is, doe ik het echter veel vaker. Doordat de drempel gewoon veel kleiner is, neem ik ‘m vaker. En hoewel ik dan een mega korte meditatie doe, durf ik te wedden dat het totale aantal minuten meditatie bij mij alleen maar is toegenomen.

Kleine doelen stellen is dus mijn nieuwe levensfilosofie, voorlopig. Het werkt gewoon heel goed, en zorgt er ook voor dat de lol van dingen weer wat meer terugkomt. Ik ben heel benieuwd naar jouw visie hierop! Pas je het misschien al toe, en hoe werkt het voor jou? Of denk je dat deze methode voor jou helemaal niet handig zou zijn? Lijkt me leuk om er nog even over na te praten in de comments:)

Veel liefs!