Aangezien ik graag mijn liedjes op m’n blog wil gaan zetten, ga ik ze opnemen. Heel handig eigenlijk ook om opnames te hebben, want zo kan ik die rondsturen als demo naar café’s en podia die eventueel een singer-songwriter zouden willen programmeren. Meer optredens dus, win-win!

Maar zelf opnemen is zo makkelijk nog niet. Tenminste, het kán heel makkelijk zijn, natuurlijk. Ik heb genoeg opnames van mezelf op mijn iPhone staan, die ik een keer heb gemaakt terwijl ik op m’n eigen kamertje zat. Die opnames klinken echter heel krakkemikkig, en zijn niet bepaald presentabel. Dit keer besloot ik het daarom iets anders aan te pakken.

Een eerste stap om zelf op te nemen, is een goed opnameapparaat. Ik heb het geluk dat ik nu een tijdje een opnameapparaat kan lenen van m’n vriendje, namelijk de ZOOM H4N, zie onderstaande foto. Deze heeft een ingebouwde microfoon en die is al van een stuk betere kwaliteit dan de microfoon in m’n iPhone. Ook is er de mogelijkheid om microfoons of instrumenten direct in te pluggen.

zoom h4n

Dit is dus dat ding dat ik nu gebruik. Geen reclame ofzo hoor, gewoon om even een beeld erbij te geven;)

Op deze manier kan ik zang en piano of zang en gitaar gewoon makkelijk in één keer opnemen. Een andere optie is om eerst het instrument op te nemen, en er vervolgens overheen te gaan zingen zodat ik die twee opnames later weer over elkaar heen kan leggen en het geluid van beide optimaal is.

Om dit te kunnen is er echter software nodig. Ik ben totaal geen held op dat gebied, maar ik heb me nu toch maar gewaagd aan de trial-versie van Ableton. Dit is een programma dat door veel muzikanten gebruikt wordt om hun muziek mee te bewerken (en soms ook om muziek mee te creëren, maar dat is niet zo mijn ding).

Vandaar dat ik hier nu op de grond van dit hokje zit, met een laptop op schoot en een koptelefoon op m’n hoofd. Opnames terugluisteren en aan de hand van Ableton nét een tikkie mooier proberen te maken – wat nog niet echt lukt, maar ik ben al erg blij dat ik al zo ver gekomen ben. Het gaat geloof ik nog even duren voordat er een opname goed genoeg is om online te zetten, maar nu weet je in ieder geval vast waar ik in de tussentijd mee bezig ben!

En tot slot, een vraagje:  Wat voor liedje moet er als eerste online komen? Een met piano of met gitaar?

Liefs!