Hé jij daar! Ik weet dat je je misschien niet aangesproken voelt wanneer ik het woord ‘muzikant’ noem, maar als je ogen langer blijven hangen op de titel van dit artikel, als je gelukkig wordt van de gedachte aan muziek, als je af en toe jezelf opsluit in je kamer gewoon om iets te spelen of zingen, kan ik je vertellen: je bent een muzikant.

Ik dacht ook nooit aan mezelf als ‘muzikant’. Muzikanten waren mensen die écht goed waren, dacht ik. Je moet wel echt iets bereikt hebben, voordat je jezelf muzikant mag noemen. Dat is wat ik dacht. Maar iets van twee jaar geleden kwam ik erachter dat dit verre van de waarheid is. Sterker nog, het zou zelfs andersom kunnen zijn: door jezelf een muzikant te noemen, word je een muzikant. Vanaf het moment dat ik mezelf ging beschouwen als muzikant, hoe gek en eng dat ook was, begon ik op een andere manier met muziek bezig te zijn. Ik begon optredens te plannen, bijvoorbeeld. Iets waar ik ontzettend veel van heb geleerd.

Muzikant zijn gaat niet over de resultaten, maar over wat je doet, en met welke intentie.

Uit ervaring weet ik echter dat het soms lastig is om jezelf als muzikant te blijven ontwikkelen, al helemaal wanneer er niemand in de buurt is om tips aan te vragen. Daarom heb ik besloten een uitgebreide post te maken met allerlei tips die je kan toepassen om jezelf als muzikant en/of singer-songwriter te blijven ontwikkelen. Ik schrijf dit een klein beetje voor mijn jongere zelf, die zo graag wilde groeien als muzikant maar niet goed wist hoe, en zich hier soms erg eenzaam in kon voelen.

De dingen die ik heb gevonden de afgelopen jaren, staan hieronder op een rijtje. Zie het als een soort gids voor muzikant-zijn, die af en toe zal worden aangevuld wanneer ik nieuwe ontdekkingen doe.

Creatieve Dag - Muziek

Mijn gids voor het jezelf blijven ontwikkelen als muzikant

Vind mede-muzikanten

Het is ongelofelijk hoeveel inspiratie en motivatie je kan krijgen door jezelf te omringen met mensen die dezelfde passie of hetzelfde doel hebben als jij. Gewoon even kletsen, kan dus al heel goed doen. Wat nog leuker is, is om elkaar je eigen werk te laten horen. Misschien kan je hier nog wat goede tips uit halen, en anders is het fijn om wat bemoediging van een mede-muzikant te krijgen.

Samen muziek maken is iets waar je ontzettend veel kan leren. Zoek daarom mensen om samen mee muziek te schrijven (co-writing), of zoek een band. Ga eens na welke muzikale mensen jij in je omgeving hebt, en stel voor om een keer iets samen te doen. Ook kan je online op zoek gaan naar medemuzikanten, bijvoorbeeld via facebookgroepen of de muzikantenbank. Toch meer van het offline mensen leren kennen? Open Mic’s zijn vaak een goede plek om andere muzikanten te ontmoeten. Het songwriters gilde van Amersfoort organiseert bijvoorbeeld weleens schrijfsessies waarbij je samen met andere muzikanten een nummer gaat schrijven. Zoek eens in jouw plaats wat er allemaal op dit gebied te doen is, een logische startplaats is bijvoorbeeld de lokale muziekschool.

Vooropleidingen

Als je de tijd en het geld hebt, is dit een ideale manier om in een korte tijd écht verder te komen in je muzikale carrière. Verspreid over Nederland zijn er veel verschillende soorten vooropleidingen te vinden aan de conservatoria, denk bijvoorbeeld aan Amsterdam, Zwolle, Utrecht of Tilburg. Oriënteer je voordat je gaat eerst goed op het conservatorium en de vooropleiding zelf, ze hebben allemaal een beetje een eigen karakter. Open dagen bezoeken is dan ook een hele goede stap!

Open Mic’s

Dit is eigenlijk gewoon ontzettend leuk om te doen, en je vangt hiermee veel vliegen in één klap! Allereerst doe je natuurlijk optreed-ervaring op, heel bruikbaar in je leven als muzikant. Open mic’s zijn vaak een hele fijne omgeving om te oefenen met optreden: de drempel ligt laag en het publiek is in mijn ervaring eigenlijk altijd aardig en geïnteresseerd. Optreden geeft je wat meer een “doel” om goed voor te oefenen en je liedjes te perfectioneren.

Naast de ervaring die je bij open mic’s op kan doen, is het ook erg gezellig om een avondje tussen muzikanten en muziekliefhebbers door te brengen, en dat brengt me gelijk weer op punt 1: dit is een hele goede plek om mensen te zoeken voor je band, of mensen om mee samen te schrijven!

Coaching of les

In wat voor vorm je dit ook wil gieten, het is super fijn om af en toe feedback en leiding te krijgen van een professional. Van muziekles zal je sterker worden in je instrument, wat je uiteindelijk meer mogelijkheden en vrijheid geeft. Daarnaast is ook dit een goede stok achter de deur om bezig te blijven. Het vinden van een goede docent is niet altijd even makkelijk, heb ik zelf ondervonden. Veel docenten aan muziekscholen zijn klassiek geschoold en kunnen je weinig helpen met de pop-covers of zelfgeschreven liedjes die je misschien wilt spelen. Gelukkig komen er steeds meer popscholen op in Nederland, daarnaast zou je via internet op zoek kunnen gaan naar een particulier die lesgeeft in je omgeving.

Musical Still Life (2)

Wees je eigen coach: jezelf opnemen

Kan je geen goede docent vinden, of wil je hier geen geld aan uitgeven? Dan zal je je eigen coach moeten worden! Een goede manier om jezelf tips te kunnen geven, is door jezelf vaak op te nemen. In het begin zal het waarschijnlijk ongemakkelijk zijn om het terug te luisteren, maar dit is wel een goede weg naar verbetering. Wat valt je op aan je eigen stem en/of spel, wat zijn dingen die naar jouw mening beter kunnen? Werk daaraan, en hoor jezelf verbeteren!

Tijd inplannen

Iets waar het vaak fout gaat. Wanneer ga je eigenlijk die leuke stemoefeningen doen, of aan dat idee voor een nieuw liedje schrijven? Spreek goed met jezelf af hoeveel tijd je aan je muziek wilt besteden, en maak die tijd ook echt vrij in je agenda. Ik ben ermee begonnen elke week een “muziekdag” in te plannen, waarop ik dus allerlei oefeningen doe en veel speel, ik schreef er maandag al over. Maar een paar avonden per week een halfuurtje kan ook al een heel groot verschil maken.

Internetlessen

Oh, wat zouden we toch zonder het internet moeten. Er is zo veel te vinden op het internet! Voor de singer-songwriters onder ons raad ik het boek van Chris Kok aan, ik heb zelf wat lessen van hem gehad en ik kan hem denk ik wel de grootste nerd van Nederland noemen op het gebied van songwriting. En dat bedoel ik op de best mogelijke manier: hij zit vol met kennis en deelt die graag met anderen. Zijn boek heeft hij online gepubliceerd op deze site zodat iedereen ervan kan profiteren. Mocht je zijn boek ook goed en inspirerend vinden, kan je ook lid worden van de facebookgroep genaamd Songwriting Guide, waarop hij regelmatig inspirerende filmpjes en artikelen plaatst.

Daarnaast zijn er op youtube oneindig veel gitaar-, piano-, en ander soort lessen of tutorials te vinden. Type maar eens iets in en kijk wat je krijgt! Ik gebruik dit zelf eerlijk gezegd nooit, omdat ik nogal ongeduldig word van die filmpjes, maar ik weet zeker dat er veel op te vinden is! Heb jij hier ervaring mee en tips voor goede filmpjes, deel het dan vooral in de reacties hieronder!

Meedoen met competities

Een grote boost voor mij persoonlijk was toen ik meedeed met de Kunstbende. Mijn zelfvertrouwen werd in een klap een stuk groter, en doordat ik met mijn derde prijs optredens had gewonnen, werd ik gedwongen verder te gaan met liedjes schrijven. De Kunstbende is een competitie voor jongeren tot en met 18 jaar, maar er zijn ook genoeg competities te vinden voor de leeftijdscategorie daarboven. Denk bijvoorbeeld aan bandjeswedstrijden, of wanneer je ambitieus bent aan grotere competities zoals de Grote Prijs van Nederland of Mooie Noten in Amsterdam. Voor de jongere generatie muzikanten bestaat er ook Popsport, een coachingsprogramma voor jong talent.

Benader cafe’s voor optredens

Soms is het nou eenmaal gewoon een kwestie van de stoute schoenen aantrekken. Ben je op zoek naar meer ervaring met optreden? Schrijf dan gewoon wat e-mails naar café’s bij jou in de buurt, of ga even langs en vraag of ze wat muziek kunnen gebruiken. Hiervoor heb je wel echt minstens één opname van je muziek nodig om te kunnen laten horen dat je echt iets kan – een amateuristische opname voldoet vaak wel. En wat achtergrond research over het café dat je benadert is soms ook handig. Als je in een grotere stad woont, zijn er beslist een paar café’s die vaker live-optredens faciliteren, ga daarnaar op zoek! Vaker optreden hielp mij bij het mezelf serieus nemen als muzikant, en gaf me daarnaast ontzettend veel meer plezier in het muziek-maken.

Musical Still Life (2)

Inspiratie opdoen

Natuurlijk is inspiratie niet onbelangrijk voor een creatief vak als dat van een muzikant. Bezoek veel concerten, niet alleen van grote artiesten maar juist ook van kleinere, beginnende bandjes. Hier is alles vaak wat minder gepolijst, en kan je goed ontdekken wat je er nou zo goed aan vindt – en wat jij anders zou doen. Maar niet alleen live, ook via youtube (daar is het internet weer) zijn veel live-opnames te vinden waar je inspiratie uit kunt opdoen, en albums luisteren is ook gewoon al ontzettend belangrijk voor je muzikale ontwikkeling. Het helpt hierbij nog meer als je met een analytisch oor gaat luisteren naar wat er nou eigenlijk precies gebeurt, en waarom je dit wel of niet mooi vindt. Want alles wat we creëren is uiteindelijk een afgeleide van alles wat we ooit hebben gehoord. Voed jezelf daarom met een breed scala aan muziek.

“Everything you perceive musically – every melody that you think is coming from you – is really an amalgamation of everything you’ve ever heard. From The Beatles to Mozart. You’re not born with a quartz crystal that invents tunes.”
– Matt Aiken.

Nog een ideetje: kijk eens bij je favoriete artiesten waar zij hun inspiratie vandaan halen! Wat is hun achtergrond, hoe zijn ze op het punt gekomen waar ze nu zijn? Met welke andere muzikanten werkten ze samen? Dit zijn allemaal vragen die je een beter beeld kunnen geven van wat jou inspireert en welke muzikale richting je zelf op zou willen.

Het toverwoord: DOEN

Maar hoeveel inspiratie je ook opdoet, uiteindelijk gaat het allemaal maar om één ding en dat is waar ik dit stuk ook mee begon: gewoon DOEN! Wees niet te kritisch op jezelf, probeer te genieten van het proces en de muziek. Beschouw het muziekmaken niet als iets dat moet, maar iets waar je voort kiest – in essentie is dat het natuurlijk ook, maar te vaak voelt het alsof we onszelf dingen opleggen. Maak dus muziek met die intentie waar je blij van wordt, en maak je niet al te druk om de resultaten. Veel plezier!

Ik hoop dat jij als muzikant – of andere creatieveling, wie weet – iets hebt gehad aan de bovenstaande tips. Heb jij nog bruikbare ervaringen of aanvullende tips? Laat het dan hieronder weten in de comments! Zo kunnen we elkaar coachen en meer leren:)