Eindelijk kan ik jullie dit liedje eens laten horen! Ik heb ‘m al een hele tijd geleden geschreven, maar het blijft een van m’n favorieten. Misschien wel juist om het onderwerp waar het over gaat. In deze post deel ik de opname van ‘Soldier’ met jullie, die ik afgelopen voorjaar maakte in de woonkamer van Rik Janssen. Geproduceerd door Rik, met beeld door Eline van Hooff. Super leuk om zo’n opname te hebben natuurlijk, en helemaal nu ik ‘m eindelijk aan iedereen kan laten horen en zien!

Ik nam vorig jaar trouwens mijn liedje Strangers op bij Rik.

Over het liedje: Soldier

Zoals sommigen weten, studeerde ik Conflict Studies. Een heftige, maar super interessante studie die vaak een vuurtje in me aanwakkerde. Zo ook na het zien van een documentaire over Amerikaanse soldaten. Er werd getoond hoe deze jonge jongens gerekruteerd worden, hoe ze dromen van een helden-leven in het land waar ze zullen ‘dienen’, hoe ze tatoeages zetten om hun trouw en geloof in het leger vast te leggen.

En dan de enorme tegenstelling met de soldaten die terug zijn gekeerd van hun missie. Gedesillusioneerd, mentaal gesloopt. De meerderheid is niet in staat om na terugkeer nog een normaal leven in Amerika te hebben. Het verhaal wat me het allermeest raakte was dat van een jonge soldaat, die in Afghanistan had gezeten. Hij vertelde over de angst die hij zelf voelde, toen hij een donker huis moest binnenvallen waar waarschijnlijk vijanden zaten. Hij kon niets zien, alleen horen. En plotseling hoorde hij geluid: dus hij schoot. Later bleek dit een vrouw met haar kind te zijn, onschuldig en te jong om te sterven. De soldaat moet nu leven met de wetenschap dat hij hen heeft doodgeschoten.

Super heftig, hè? Dat is waar dit liedje over gaat. Het is bijna een boze waarschuwing voor al die soldaten die nog moeten gaan: weet waar je je aan waagt. Je bent slechts een pion in het spel van grotere machten. Nogal direct vertel ik dat, dringend, aan iedereen die dit liedje luistert.